Printscreen
Aleksandar Vučić i Jens Stoltenberg

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg razgovarali su danas o izazovima na severu Kosova prethodnih nedelja. Vučić je na zajedničkoj konferenciji istakao da je uloga Kfora 31. jula bila ključna i da je te večeri Stoltenberg nakon razgovora zvao komandanta Kfora što je uticalo na smirivanje tenzija.

– Hvala Stoltenbergu što je hteo da sasluša poziciju Srbije. Govorili smo o onome što se zbivalo,  ne moramo sve da vidimo istim očima. Poštujemo ulogu Kfora, Stoltenberg je kritične večeri oko 21 stupio u vezu sa komandantom Kfora što je uticalo na smirivanje tenzija. Nastavićemo da poštujemo mandat kfora i verujem da ćemo uvek naići na razumevanje – rekao je Vučić.

On je istakao da su za Srbiju mir i stabilnost od presudnog značaja.

– Imaćemo sutra teške razgovore jer ni u čemu nismo saglasni, ali držaćemo se međunarodnog prava, Povelje UN, Briselskog sporazuma. Srbija je vojno neutralna i to ćemo ostati i nećemo se opredeljivati. Imamo istoriju koja nije laka ali želimo učvršćivanje odnosa i sa NATO i sa Kforom i da izbegnemo eskalaciju sukoba – rekao je on.

On je istakao da je Stoltenbergu dostavio listu upada specijalnih jedinica na sever, i svih incidenata i napada na srpsko stanovništrvo.

Stoltenberg je rekao da je za poboljšanje situacije potrebna odgovornost obe strane.

– Pozivam obe strane da pokažu uzdržanost. Kfor ostaje fokusiran na mandat, Kfor je spreman da interveniše i preduzeće bilo koje mere da bi se obezbedila bezbednost svih ljudi i zajednica na Kosovu. Konstruktivan razgovor je jedini način da se nađe rešenje koje poštuje prava svih zajednica – rekao je Stoltenberg.

Istakao je da NATO ceni partnerstvo sa Srbijom i da će nastaviti zajednički rad na obezbeđivanju mira.

On je dodao da je sa Vučićem razgovarao i o situaciju u Ukrajini i tom prilikom istakao da je važno da međunarodna zajednica bude ujedinjena i da svi apeluju da se rat završi.

Na pitanje novinara o ruskoj vojnoj bazi u Srbiji i pisanju prištinskih medija da je srpska vojska prešla administrativnu liniju, Vučić je kazao da se to nijednog trenutka nije desilo.

– Kao što lažu 180 dana da hoćemo da napadnemo. Hvala NATO što to nije komentarisao, kao neki. Što se tiče vojnih baza, Srbiji nisu potrebne ničije baze, mi želimo mir i samo da obezbeđujemo svoje nebo i zemlju – rekao je Vučić.

2 COMMENTS

  1. Vucicu zovi Putins pod hitno
    neka stacionira vojsku najmanje 30.hiljada u kursumliju prokuplje ili nis .
    I sa nasom vojskom da se na Kosovo napravi ivazija i tako vrati Sbiji . Vucicu tvoja zemlja je okupirana ti kao presednik drzave imas pravo da pozoves drugu zemlju u pomo a to znaci Rusiju. Vucicu ne igraj se sa Srbijom i njenim narodom jer je krajne vreme.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here