Tanjug
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i evropski komesar Johanes Han

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je večeras, posle razgovora u sedištu EU da su ga predsednik evropske komisije Žan Klod Junker i evropski komesar za proširenje Johanes Han prijateljski uveravali da je važno da Srbija ostane na evropskom putu, što je, kaže, prvatio, ali i uzvratio da će Srbija svoj evropski put graditi i ponašati se kao suverena zemlja, uz dobre odnose sa svim drugima .

Vučić kaže da je pitanje „šta je to što mi treba da činimo, da bi imali koristi i kada možemo da očekujemo članstvo u EU, ako svoj posao obavimo“ pitanje na koje danas nije lako dobiti odgovor.

Preneo je da su ga evropski zvaničnici pitali zašto je “veća vidljivost” odnosa Srbije sa Rusijom, posebno u vojnoj sferi, na šta je kaže, u prijateljskom tonu, jer je posebno zahvalan Junkeru, ali i Hanu što su uvek pokazivali veliko poštovanje prema Srbiji, ukazao kako to izgleda iz našeg ugla.

– Kada hoćemo da kupimo oružje kod zapadnih evropskih zemalja onda nas isputuju šta ”šta će vam ovo i ono..”.i to traje tri godine . Jedini je Emanuel Makron promenio stav i  prilikom namere da kupi oružje od zapadnih partnera i na pitanja ”zašto će ti to”. kazao , hoćete „Mistral“ evo vam, – dodao je predsednik Srbije.

– Sada ne moram da objašnjavam nikome jer imamo suverenu zemlju. Zar naše pare nisu dobre? – zapitao je Vučić.

Ponovio je: Srbija je suverena zemlja i da će se tako ponašati.

Aleksandar Vučić daje izjave posle sastanka u Briselu sa predsednikom EK Žan Klod Junkerom i komesarom za pristupne pregovore Johanesom Hanom.

– Bićemo na evropskom putu, iako nije jasno šta će da se zbiva sa EU, niti nama, niti ovima u Uniji – naglasio je on.

U izjavi novinarima u Briselu kazao je da je bolje, od drugih u regionu, predviđao šta će se dešavati oko procesa evropske integracije i da je to rekao i Ediju Rami i Zoranu Zaevu prilikom susreta u Novom Sadu.

– Naše je da u regionu uređujemo bolje odnose, čuvamo stabilnost, radimo i sprovodimo reforme, a da li će ”da nas se sete za dan bezbednosti”, to je drugo pitanje – kazao je on.

Istakao je da EU ne može da očekuje od nas više od racionalnog pristupa evropskim integracijama, i da nije realno očekivati strahoviti entuzijazam i oduševljenost građana Srbije.

Predsednik Srbije razgovarao je popodne u Briselu sa predsednikom Evropske komisije Žanom Klodom Junkerom i komesarom za pristupne pregovore Johanesom Hanom.

Oni su u sedištu Evropske komisije razmotrili situaciju na Zapadnom Balkanu, politiku proširenja EU kao i napredak Srbije na putu ka članstvu u EU.

Vučić je ranije danas razgovrao sa diplomatskim predstavnicima Srbije u glavnom gradu Belgije i zahvalio im što se bore za interese naše zemlje.

– Hvala svim ljudima koji se hrabro i vredno bore za interese Srbije u Briselu – napisao je predsednik ispod fotografije na zvaničnom instagram nalogu “Budućnostsrbije”, na kojoj je zabeležio susret sa diplomatama.

Predsednik Srbije će večeras učestvovati i na oproštajnoj radnoj večeri koju je za lidere sa Zapadnog Balkana organizovala šefica EU diplomatije Federika Mogerini.

Posle razgovora i izjava za medije, Vučić je na svom Instagram profilu odlazećem predsedniku Evropske komisije Žan Klod Junkeru zahvalio što je cenio Srbiju i to pokazivao na svakom mestu.

– Hvala za mnoge stvari koje ste učinili za nas u Vašem mandatu. Hvala što ste cenili Srbiju i to pokazivali na svakom mestu – napisao je Vučić

Ispod fotografija sa Junkerom, sa kojim se sastao danas u Briselu, srpski predsednik je napisao da je ponosasn na prijateljstvo sa njim, a na jednoj od fotografija vidi se kako mu poklanja burence sa vinjakom.

“Srpski vinjak je našao svoje tržište i u Briselu, i u Moskvi. Ponosan na prijateljstvo sa predsednikom #EK Žan Klod Junkerom”, napisao je Vučić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here