Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras u Parizu, gde učestvuje na mirovnom forumu, da je Srbija na početku sukoba između Izraela i Palestine jasno osudila upad Hamasa, ali i jasno stavila do znanja da je protiv ubijanja civila i medicinskog osoblja.

Vučić je, odgovarajući na pitanje RTS-a o tome da li je neko na forumu ponudio ideju ili rešenje za izlazak iz sukoba, rekao da ne misli da takvo rešenje u ovom trenutku iko može da ponudi.

– Morate da imate saglasnost obe strane, a to je nemoguće – rekao je Vučić.

Vučić je istakao da je Izrael do sada imao punu podršku SAD, ali da se to sada polako menja zbog javnog mnjenja u Americi.

– Dobrim delom zbog događaja, ali dobrim delom zbog delovanja na društvenim mrežama, gde je potpuna dominacija pro-palestinskih poruka. Dakle, i evropski političari, pa i američki političari, moraće polako da se okreću u tom smeru. Mi smo jasno osudili teroristički upad Hamasa. Na početku smo jasno rekli da smo protiv ubijanja civila i medicinskog osoblja. Nama su prijatelji i jedni i drugi i čuvaćemo prijateljstvo i sa jednim i drugima – rekao je Vučić.

Vučić je istakao da su skupovi poput mirovnog foruma u Parizu važni, kako bi postavili stvari za budućnost i analizirali situaciju u svetu koja se zbog rivalstva i podela, menja brže i intenzivnije nego ikada.

– U poslednjih šest meseci, a u poslednje dve godine, gotovo mnogo toga je promenjeno u svetu i mnogo toga je drugačije, nego što je bilo. I mnogo brže se menja nego što se menjalo tokom 30-40 godina. Živimo u eri intenzivnih promena u kojem ne možemo sve ni da pohvatamo. Živimo neuporedivo brže i zato su ovakvi forumi važni da bi se stvari analizirale, da bi se mogle postavljati stvari za budućnost i da se vidi da ćemo svi biti zajedno – rekao je Vučić za RTS upitan gde se nalazi čovečanstvo u odnosu rivalstva SAD i Kine, s obzirom na to da ovogodišnji forum nosi naziv “Pronalaženje zajedničkih osnova u svetu rivalstva i podela”.

On je dodao da su se na forumu mogle čuti neke nove ideje, od najuticajnijih političkih i finansijskih centara i dodao da se moglo čuti da će krediti morati da budu dugoročniji i oročeni ne na 10 i 15 godina, već na 30 do 40 godina.

On je naglasio da sve velike sile pokušavaju da povećaju svoj uticaj na afričkom kontinentu.

– Velika je borba za Afriku. To su Amerika, Kina, Evropa, čitajte, najviše Francuska, ali i Nemačka sve više zbog sirovina. Turska kao regionalna sila i Rusija, koja i svojim vojnim prisustvom, ali i dodatnim ekonomskim prisustvom, pokušava zadržati svoje mesto u Africi – objasnio je Vučić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here