Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da Srbija ostaje na evropskom putu i da se država ponaša u interesu građana.

– Naš je posao da se ponašamo u interesu naših građana – rekao je Vučić za RTS.

– Srbija je i ostaće na evropskom putu. Za nas je EU strateški cilj, ali nikada nećete čuti od mene da se nekome dodvoravam – kazao je predsednik Srbije.

Vučić je na Samitu ukazao da je potrebno da se manje govori o perspektivi, a više o procesu proširenja, da Srbija želi u EU i da zato i želimo tu vrstu konkretnog odgovora.

On je, nakon Samita, rekao da je za Srbiju veoma važno učešće na konferenciji, a da je dobro da su sve zemlje Unije, osim dve, bile prisutne, uključujući zemlje regiona, koje su članice EU.

Govorilo se, kaže, pre svega, o EU putu, a tri teme su dominirale – ekonomski oporavak, nastavak reformi i proces daljeg približavanja EU, i treće, kroz govore najvažnijih zvaničnika Unije, – velika podrška Miroslavu Lajčaku i razgovorima Beograda i Prištine.

– Ja sam govorio pred kraj, imao sam priliku da sve čujem, i rekao sam stavove Srbije. Zahvalni smo za ekonomsku podršku, tražili smo nešto više grantova od zajmova – rekao je Vučić za RTS.

Predsednik je preneo da je rekao i da Srbija nema prevelike probleme i da očekuje da ćemo imati najveći rast u Evropi.

– I da je za nas od presudnog značaja politički i geopolitički aspekt, da se manje govori o perspektivi, a više o procesu proširenja. Srbija želi u EU i to je za nas važno i želimo tu vrstu konkretng odgovora – rekao je Vučić.

– Ponovio sam da Srbija podržava gospodina Lajčaka, da se radujemo nastavku dijaloga i da želimo kompromisno rešenje. Rekao sam da je to za nas veoma teško i da nećemo trpeti ucene iz Prištine – dodao je on..

– Rekao sam da je za nas važno da nam pomognu da prvo otvorimo sve granice ovde na Balkanu, a zatim da imamo otvorenije granice kroz neki Šengenski sporazum, gde bismo imali ulazak u Mađarsku, Hrvatsku, Bugarsku i još neke zemlje bez pasoša – istakao je.

Osvrnuo se i na učešće nemačke kancelarke Angele Merkel.

– Angela je sedela sve vreme Samita, nije lako šest i po sati ne ustati sa stolice. Tačno je da je veći deo govora posvetila odnosima Beograda i Prištine. “Koliko je Balkanu potrebna EU toliko je Evropskoj uniji potreban Balkan”, čulo se je nekoliko puta na Samitu i to je kod nekih izazvalo nevericu – naveo je Vučić..

On je rekao da se Srbija uspešno bori sa krizom zbog epidemije koronavirusa.

“Srbija je bila kao stvorena da prođe kao italija, ali je uz pomoć prijatelja sa raznih strana relativno dobro prošla kroz krizu.”

Vučić je govorio o izborima koji se održavaju u junu.

On je objasnio kako su izbori zbog vanrednog stanja pomereni, te je prošlo četiri meseca u odlaganjima.

Predsednik se obratio nakon video-samita lidera EU i Zapadnog Balkana.

4 COMMENTS

  1. Na austrijskom txt stoji da zemlje zapadnog Balkana nisu dobile podršku za dalje priključivanje, nikakva obećanja i vremenski rokovi.
    Stoji još da se i dugogodšnji pregovori o otvorenim poglavljima ne pomeraju ni kada će se nastaviti.
    Dobili su podršku da ostanu na putu ka EU.

  2. Nije Srbija na evropskom putu, nego kupljeni i neznalice. Treba ih oterati tamo gde ih oberucke prihvataju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here