EPA/Andrej Čukić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da, kada je reč o Kosovu, svi u svetu znaju ko želi rat po svaku cenu, ističući da ga Srbija ne želi i da nas očekuje mnogo teških situacija u narednom periodu.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara u Valjevu, gde je prisustvovao otvaranju fabrike nemačke kompanije “Hansgrohe”, kazao da je gotovo siguran da će “zapadnjaci”, usled povećanih tenzija na severu Kosova, doći sa svojim nacrtom statuta Zajednice srpskih opština u kojem neće biti ničega za Srbe.

– Očekujem mnogo muka u narednom periodu, ali nije to od juče, nervoza je zbog Ukrajine i mi smo krivi za sve – rekao je Vučić.

Na pitanje da prokomentariše to što Kosovska policija i kosovski premijer Aljbin Kurti tvrde da je opštinska zgrada u Severnoj Mitrovici sinoć bila napadnuta sa dve ručne bombe, a za šta su “uperili prst” u Srbiju, Vučić je odgovorio kontrapitanjem “da li je to isto kao ono sa oružjem pronađenim u automobilu ispred zgrade Opštine Zvečan, nadohvat ruke NATO i Kosovskoj policiji”.

– Mi smo danima pre toga obaveštavali međunarodnu zajednicu šta planiraju, prijavljivali svetskim službama šta su hteli da urade. Svi u svetu znaju ko je taj ko pokušava da eskalira situaciju, svi znaju ko bi da se igra rata, ko šalje one koji ne bi trebalo da postoje po Rezoluciji 1244 – tzv. Kosovske snage bezbednosti (KBS), ko želi eskalaciju situacije – rekao je Vučić.

Istakao je da Srbija ne želi rat i da je uvek davala sve od sebe da sačuva mir.

– Srbija eskalacije ne želi, ali i oni takođe znaju da sve ima svoju meru i granice. Mi smo dali sve od sebe da se sačuva mir, spremni smo na kompromise. To je lepa reč, kao i razgovor, a ne teranje inata – rekao je Vučić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here