Predsedništvo Srbije
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na otvaranju samita povodom 60. godišnjice od održavanja prvog Samita Pokreta nesvrstanih rekao da uprkos svim pritiscima, Srbija nikad neće okrenuti leđa prijateljima.

Vučić je učesnicima skupa u Beogradu poručio da pravo da se odlučuje o sopstvenoj sudbini nije greh, već pravo koje mora da pripada svima bez obzira na snagu i moć kojom raspolaže.

Primetio je da je svet danas drugačiji u odnosu na onaj iz od 1961. godine, jer su globalizacija, međuzavisnost i razvoj novih tehnologija, planetu učinili manjom, ostvarujući uticaj na živote svih.

– Istovremeno, izazovi sa kojima se suočavamo ne znaju granice, a i njihova priroda je složenija. Zato je potrebno da više nego ikada radimo na razvoju multilateralizma, jer nijedna država nije izolovana, niti ostrvo samo za sebe, a saradnja je jedini put ka prosperitetu – rekao je Vučić.

To je, poručuje, osnova na kojoj, uprkos razlikama, stoje članice Pokreta, koji je simbol slobodoljubivog dela sveta, spremnog da se bori za slobodu, nezavisnost suverenitet.

– Verujem da je to nešto za šta se vredi boriti. Srbija najbolje zna koliko je to teško, jer od svih borbi, ona vodi tešku borbu za očuvanje svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, za rešavanje pitanja Kosova i Metohije – rekao je Vučić.

Dodao je da Srbija, kao naslednica SFRJ, nikad nije prestala da stremi jačanju saradnje sa tradicionalnim prijateljima širom sveta.

– Ponosni smo da kao neutralna zemlja, na putu ka EU, radimo i na jačanju sa tradicionalnim prijateljima Azije, Afrike, Pacifika, Latinske Amerike, za koje Beograd, Srbija, bivša Jugoslavija imaju značaj i suštinu. Naša prijateljstva na severu, jugu, istoku i zapadu su naša snaga – rekao je Vučić.

Podsetio je da je Pokret začet idejom SFRJ, Egipta i Indije, da se mir ne može osigurati podelama već stremljenjem kolektivnoj bezbednosti i okončanjem dominacije jedne zemlje nad drugom.

– Predsednik SFRJ rekao je 1961. godine da smatra da će oni učiniti velika uloga sveta ako se istakne put ka miru, slobodi, jednakosti, punoj saradnji. Jedna afrička poslovica kaže – ako želite da idete brže, hodajte sami, ako želite da idete daleko – hodajte sa nekim. Verujem da ta poslovica odgovara karakteru ovog pokreta – zaključio je Vučić

1 KOMENTAR

  1. Србија је постојала и пре СФРЈ… Ја се не бих отимао за наслеђе те опасне тековине

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime