Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je u Ohridu, kao i na svakom mestu, govorio o crvenim linijama Srbije koje se tiču suprotstavljanja priznavanja i prijema Kosova u UN.

– I danas sam to izgovorio, da niko ne može da nametne pravnu obavezu Srbiji. Zato nismo potpisali ni ono što je EU nazvala sporazumom, kao ni aneks, ali je Srbija spremna da radi na implementaciji do crvenih linija – istakao je Vučić u obraćanju javnosti.

On je rekao da je Srbija međunarodno pravno priznata država i da zato ne želi ni međunarodno pravne sporazume sa tzv. Republikom Kosovo.

– Nisam potpisao, jer ne želim da pravim međunarodno pravne sporazume sa Kosovom, pažljivo i disciplinovano vodim računa o svakoj reči koju izgovaram, teško je dokazati da sporazum postoji bez potpisa, ali ja na svakom mestu nedvosmisleno govorim o crvenim linijama Srbije koji se odnose na nedvosmisleno nepriznavanje Kosova – istakao je Vučić.

Vučić je rekao da jučerašnji razgovori u Ohridu, kao ni svi drugi, nikada nisu laki jer strane imaju najčešće suprotstavljene interese.

Strane su primile k znanju i da će Sporazum i Aneks postati sastavni delovi procesa pristupanja EU i da će posrednik EU početi primene člana 35 za Srbiju.

On je dodao da je ovo za nas u uslovima u kojima ne postoji ništa lako, ne posebno teško, biće nam mnogo težih stvari u budućnosti, ali je bitno da ne zavisimo samo od prištinske dobre volje.

– Mi više ne zavisimo od prištinske dobre volje, to je pozitivna promena u pregovaračkom okviru, već i od onoga koliko smo mi spremni da uradimo – istakao je Vučić, dodajući da se kosovska strana obavezala da sprovodi aktivnosti na formiranju ZSO.

Vučić je pročitao Aneks, navodeći da on čini sastavni deo sporazuma i po njemu se Kosovo i Srbija obavezuju da primene sve obaveze na svrsishodan način.

On je podvukao da strane primaju k znanju da će Sporazum i Aneks za implementaciju postati sastavni delovi procesa pridruživanja Kosova i Srbije EU.

Kako se dodaje, strane takođe primaju k znanju da će posrednik, EU, odmah nakon usvajanja Sporazuma i ovog Aneksa započeti proces promene merila za Poglavlje 35 za Srbiju koja će oslikavati obaveze koje proističu iz sporazuma i aneksa.

Agenda specijalne grupe za normalizaciju će podjednako oslikavati nove obaveze Kosova koje proističu iz Sporazuma i ovog Aneksa.

Strane su saglasne da kao hitno prihvate Deklaraciju o nestalim licima, kako je dogovorena u okviru Dijaloga uz podršku EU. Da bi primenilo član 7, Kosovo odmah pokreće pregovore u okviru Dijaloga uz posredovanje EU o uspostavljanju konkretnih dogovora i garancija kako bi se obezbedio adekvatan nivo samoupravljanja za srpsku zajednicu na Kosovu, u skladu sa relevantnim prethodnim sporazumima iz dijaloga koje je odredio posrednik EU, navodi se u aneksu.

Dodaje se da su strane saglasne da u roku od 30 dana uspostave zajednički komitet za praćenje, kojim predsedava EU.

Sprovođenje svih odredbi će biti obezbeđeno i nadgledano od strane Zajedničkog odbora za praćenje. Da bi se implementirao član 9, EU će organizovati donatorsku konferenciju u roku od 150 dana kako bi se formirao investicioni i finansijski paket pomoći za Kosovo i Srbiju, a isplata neće biti izvršena pre nego što EU utvrdi da su sve odredbe Sporazuma u potpunosti izvršene.

U tekstu se navodi i da se Kosovo i Srbija slažu da će se svi članovi sprovoditi nezavisno jedan od drugog, i dodaje da redosled stavova ovog Aneksa ne dovodi u pitanje redosled njegovog sprovođenja i njihove implementacije.

Takođe, navodi se da se Kosovo i Srbija slažu da neće blokirati primenu nijednog člana. Sve rasprave u vezi sa implementacijom Sporazuma odvijaće se u sklopu dijaloga koji vodi EU.

Prema Aneksu, Kosovo i Srbija priznaju da svako nepoštovanje svojih obaveza iz Sporazuma, ovog Aneksa ili prethodnih sporazuma o dijalogu može imati direktne negativne posledice po njihove procese pristupanja EU i finansijsku pomoć koju dobijaju od EU, zaključuje se u dokumentu.

2 COMMENTS

  1. Ha ha ha Manipulator ,Smješno , 9 Tačaka sporazuma jeste prihvatili .. Beograd jeste odbio 11 tu Tačku Sveobuhvatni sporazum i Priznanje dok Priština jeste odbila 1,Tačku osnivanje ZSO ovo ostalo 9 Tačaka prihvačeni nema mesta za Manipulaciju nemojte se trudidi ni Beograd ni Priština nego ponašajte se racionalni pred vašim ,Narodom .

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here