Tanjug
Aleksandar Vučić

Vučić je govorio i o jučerašnjem razgovoru o Кosovu i Metohiji koji je imao s Miroslavom Lajčakom i istakao da Srbija traži razgovore sa Prištinom.

– Srbija traži, zahteva i želi razgovore sa Prištinom na svim nivoima, želimo ih što pre i što češće. Smatramo da je svaki razgovor blagorodan i lekovit, da razgovaramo o SZO, o energetici, ali i da napravimo bilo kakvo, minimalno poverenje da ne bismo bili u situaciji u kojoj smo bili pre nešto više od mesec dana. To je od izuzetnog značaja i to sam preneo juče Lajčaku, i to je zvaničan zahtev Srbije. Mi smo za razgovore uvek spremni. Ne želim da prihvatim tezu da smo odgovorni što razgovora nema.

– Prvi put od kad sam postao premijer uputiću pismo svim šefovima država i vlada u kojima ću zamoliti za objašnjenje kako je moguće da Kurti svako malo ali na vrlo jasan i nedvosmislen način govori o sopstvenoj želji za ujedinjenje kako oni kažu Kosova i Albanije, a niko ne reaguje.

– Moje pismo će sadržati jedno prosto pitanje: Da li to znači da ćete tako da ćutite i nećete da reaguje ako neko odavde govori o ujedinjenju sa nekim drugim? Zato pitam, po kom principu će to Albancima biti dozvoljeno, a Srbima zabranjeno? Tražiću objašnjenje i pitati: Šta biste rekli da neko iz Srbije ili RS tako kaže? Ili oni koje ste rađali i pokušavali da ih pravite i pre 2008. mogu da rade sve? Ja ću da se drznem i da pitam kako bi reagovali da takve neodgovorne izjave dolaze iz Beograda? Šta to znači, da imate pravo na neodgovornost ako ste Albanac, ako pripadate nekim drugim narodima, a da nemate nikakvo pravo na iste aršine ako ste Srbin? Samo to želimo da čujemo.

O putu u Rusiju

– Sutra ću imati susret s predsednikom Rusije Putinom, i to je naš 19. susret. To je veoma važan susret za Srbiju i razgovaraćemo o svim važnim pitanjima za Srbiju.

– Rusija je nama četvrti trgovinski partner i verujemo da imamo mnogo prostora za uvećanje razmene sa Ruskom Federacijom. Mi smo već završili mnogo razgovora i pregovora s ruskim partnerima i mogu da vas obavestim o važnim stvarima: ono što je usaglašeno to je strateški rusko srpski program saradnje u različitim oblastima ekonomske razmene i saradnje od 2021. do 2026. godine. To smo dugo pripremali i mislim da je to važno za nas i Moskvu. Dogovorili smo prvu fazu izgradnje Centra za radiofarmaciju u visini od 15 miliona evra, to je važno da bismo mogli naše stručnjake koje smo imali u Vinči zamolimo da podignemo zanje mladih ljudi i dece koje dolaze, da imamo stručne ljude za budućnost. Potpuno je sve dogovoreno za Petrohemiju, to je velika i važna vest za tamošnje radnike. Ono što je za nas važno su tačke ključanja, pitanje prostora koje spaja obrazovanje i inovacije, nauku i obrazovanje. Razgovaramo o Sputnjik lajtu. Onda ćemo moći da vas obavestimo o svim detaljima potpisanih sporazuma. Razgovaraću s Putinom i o regionu i KiM – rekao je Vučić.

Gas

– Ono što je za nas ključno pitanje, mi imamo rezerve 128 miliona kubnih metara gasa, jer ih trošimo svakodnevno zbog cene energije. To su milioni evra na dnevnom nivou. Neke zemlje regiona su išle na pozajmicu, to su ogromni gubici, mi gledamo da ih smanjimo. Cena struje je između250 i 300 evra u celoj Evropi, a kod nas 50 evra po megavatu – dodao je Vučić, te istakao da je cena gasa za nas od presudnog značaja.

– Ako imate cenu gasa od 300 dolara, a nama je potrebni 3 milijarde kubnih metara gasa po godišnjem niovu, i ako dobijemo cenu od 500 imajte u vidu da je to 600 miliona evra gubitka za našu zemlju – nastavljao je Vučić.

Kako je predsednik Vučić dodao, operativni troškovi svih kompanija u Srbiji biće veći, što će uticati na inflaciju.

Mogu da kažem da ću da se borim za interese naše zemlje i da molim predsednika Putina da nam izađe u susret. Sutra popodne ćemo znati mnogo više. Želeo sam da ukažem na nekoliko stvari koje hoću da vam pokažem. Mi smo počeli radove na izgradnji pruge Novi Sad – Subotica. Ja sam zaboravio da kažem koliko to košta, a niko me to nije ni pitao. To me je pogodilo jer mi sami ne verujemo u svoje inviesticije. Vredi milijardu i 160 miliona, samo Novi Sad – Subotica.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime