Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas, na kraju višednevne posete Njujorku, gde je govorio na Generalnoj skupštini UN, da se globalna situacija komplikuje i da će sledeća zima biti teška i da je zbog toga važno praviti veći finansijski bafer.

Na pitanje u vezi sa razgovorom sa zamenicom državnog sekretara SAD Viktorijom Nuland rekao da je i sa njom razgovarao o svim temama, kao prethodno i sa savetnikom za nacionalnu bezbednost predsednika SAD, Džejkom Salivenom.
Dodao je da je važno da Srbija ima američku podršku oko ekonomskih reformi i ekonomskog napretka zemlje.
Sa druge strane, ponovo je ukazao da se globalna situacija užasno komplikuje.
– Svet neće biti isti. Ma koliko da sam govorio, rekli bi da sam ”drama kvin”, da izmišljam… A, sada to ovde osećate, i vidite da se na takav način govori. Biće mnogo teško – rekao je Vučić.
Dodao je da je za Srbiju važno da razgovara sa predstavnicima SAD, zbog potencijalnih problem ana KiM, ali i svega drugog.
Vučić je, u izjavi novinarima, rezimirajući sastanke koje je imao, podsetio da je prisustvovao neformalnoj večeri Svetskog ekonomskog foruma, na kojem su bili mnogi lideri od belgijskog premijera, do šefova diplomatije Ukrajine, Japana, Kostarike, Ruande, Paname, ali i šefica MMF-a Kristalina Georgijeva.
– Sa Georgijevom sam se dugo zadržao u razgovoru o pravljenju stend baj aranžmana. Važno je da pravimo veći finansijski bafer kako bi se osigurali za zimu. Citirao bih šta mi je rekla, a to je da će ova zima biti veoma teška, a sledeća još teža – preneo je on.
Vučić je ukazao da su vlade nešto novca uštedele za ovu zimu, a da će za sledeću biti teško odvojiti sredstva, pa će mnoge zemlje nestati sa radara finansijske stabilnosti.
– Moramo to da izbegnemo da pravimo veću bafer zonu, da radimo na rastu i razvoju Srbije. Pitao sam je kako da radimo na tome i ona je rekla, radite na finansijskim baferima – ukazao je on.
On je rekao i da se nada da će Srbija obezbediti novi stendbaj aranžman od MMF, što bi nam omogućilo da kupujemo struju tokom zime.
– Moram da objasnim da smo uvek kupovali struju zimi. Zemlja se razvila, trošimo sedam odsto više struje, a ništa nije građeno decenijama. Niko drugi ništa nije uradio. Uspećemo u tome, bezbroj briga i problema, ali naša zemlja će opstati, i gledaćemo da živimo i preživimo, uz što manje muka za naše građane. I gledaćemo kako da sačuvamo privredu – zaključio je predsednik.
Vučić je kazao da je danas imao dosta sastanaka sa predstavnicima afričkih zemalja, slovenačkim prijateljima, kao i sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim.
– Razgovarali smo o bilaterolnim pitanjima. Zahvalio sam mu se na podršci našem teritorijalnom integritetu – podvukao je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here