Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da svi od Srbije stalno očekuju priznanje Kosova i postavio pitanje – a šta bi Srbija tim priznanjem trebalo da dobije, da li je to članstvo u EU do 2025. godine ili nešto drugo.

Vučić je na konferenciji “EU i Srbija: zajednička sudbina”, na kojoj je sa bivšim predsednikom Evropskog saveta i premijerom Belgije Hermanom van Rompejom razmenio stavove i iskustva na temu evropske budućnosti Srbije, rekao da mu je koristan glas iskrenog i poštenog čoveka kakav je Rompej.

Ukazao je da je Srbija uradila mnogo toga po pitanju ispunjavanja Briselskog sporazuma, a da s druge strane Priština nije ispunila jedan uslov, formiranje Zajednice srpskih opština. Konstatovao je da Srbija mora da uradi još mnogo toga na svom evropskom putu, ali da se, uvek kada je reč o putu Srbije ka EU, nameće pitanje Kosova.

Vučić je Rompeju potvrdio svoju spremnost da o kosovskom problemu govori uvek istinu i da je zbog toga kada je govorio o situaciji na KiM, da će kompromisi biti bolni za nas i kako bi trebalo da se ponašamo pametnije, te da moramo da se bližimo EU, izgubio tri procenta glasova.

– To “nežne” srpske uši ne žele da čuju, lakše im je da veruju da će EU da se raspadne – rekao je Vučić.

– Izgubili smo mnoge stvari tokom devedesetih, dosta smo pogrešnih proračuna uradili, ali ljudi u Srbiji ne mogu to lako da progutaju – konstatovao je Vučić i podsetio da prištinske takse traju više od godinu dana.

To govori o međunarodnoj zajednici, rekao je on i kao primer naveo da je Mogerini Severnoj Makedoniji obećala otvaranje pristupnih pregovora posle Prespanskog sporazuma a da se to nije desilo.

– Govorim na ovakav način jer svi od Srbije očekuju da prizna Kosovo, pitam šta se tu nudi Srbiji, da će jednog dana biti EU… – kaže Vučić.

Kada će Srbija u EU – možda je najjasnije iz kratkog dijaloga Vučića i Rompeja, koji je usledio nakon istog tog pitanja predsednika Srbije Rompeju, na šta je usledio opširan, ali ne konkretan odgovor, pa je Vučić ponovio:

Vučić: Pitam vas kad ćemo u EU?
Rompej: Šta god da vam kažerm, ne biste mi verovali.

6 COMMENTS

  1. Jednostavno, dati ostavku i sacuvati obraz. Neka traze nekog drugog ko ce im raditi po zahtevu – ako postoji takva budala. Prekinuti sve pregovore. Oteto se, kad tad, moze povratiti – ne i poklonjeno. Oni bi hteli da im se zahtevano prepusti sporazumno. To je bilo moguce samo sa u.ranim komunistima. Postoji li veca glupost?

  2. Sve je jedna obicna lakrdija i zamajavanje naroda . Vrhuska i njihovi poltroni lepo zive .Kada zagusti, pobeci ce kao pacovi sa broda koji tone . Dok Erinom unuku neka prostitutka na nacionalnoj televiziji javno p…i-Srbiju napustaju najobrazovaniji , a naseljavaju je azilanti .O tome niko ne prica .Glasovi penzionera su osigurani , jer ce sa 5000 dinara kupiti zimnicu .Za decu i unuke ih bas briga . Propali smo nacisto …

    Radnici rade kod prijatelja vlasti za 200-300 € , a seljaci umiru od nemastine . Naravno ,uz mantru da se nikada bolje nije zivelo . Tuga ….

  3. Da nije Kurti pomenuo 33 tacke briselskog sporazuma, ja ne bih znao da tako nesto postoji. Verujem i ostali gradjani Srbije takodje. Zasto o tim tackama tako tvrdo cuti aktuelni Predsednik Srbije ?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here