EFE/PAVEL GOLOVKIN/POOL
Državni sekretar SAD Majk Pompeo

“Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas u Njujorku sa državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom. Taj susret trebalo bi da pruži odgovore na dva pitanja”, kaže Stefan Surlić. asistent na Fakultetu političkih nauka.

– Ta dva pitanja su: koja će biti uloga SAD u nastavku regovora između Beograda i Prištine i kakav će biti američki stav po pitanju konačnog kosovskog rešenja – dodaje Surlić.

Prema negovim rečima, ovaj sastanak je od posebne važnosti jer dolazi posle zajedničkog saopštenja Kvinte o tome da je neophodno da se pregovori nastave, nakon otkazanog susreta Džona Boltona Beogradu i u trenutku predizborne kampanje koja se već zahuhtava na KiM.

– Posle ovog susreta možda ćemo dobiti jasniju sliku o tome da li postoji razlika između administracije SAD koja se već godinama bavi Kosovom i čij je stav o nezavisnosti vrlo jasan u odnosu na stav političkih funkcionera koji okružuju aktuelnog predsednika Trampa – rekao je Surlić.

Surlić podseća da se do sada spekulisalo o tome da u Americi postoje dva različita mišljenja – jedno koje je fleksibilnije u cilju postizanja finalnog sporazuma i drugo, koje je striktno, da nema nikakvog dijaloga ili pregovora o temi koja podrazumeva preispitivanje nezavisnosti Kosova.

– SAD su pokazale, u poslednje dve godine, da žele da postanu ključan akter u postizanju finalnog sporazuma izmedju Beograda i Prištine, što se videlo i u pismu koje je Tramp poslao prošle godine. Takođe, SAD su pokazale i drugačiji ton po pitanju finalnog statusa, čak se navodilo da je ideja razgraničenja prihvatljiva ukoliko na to pristanu obe strane – navodi on.

– Ono što može biti ključna razlika u dosadašnjem odnosu stranih posmatrača i aktera prema Kosovu je da posle izbora izvrše pritisak prema svim liderima kosovskih Albanaca u cilju postizanja bilo kakvog rešenja sa Beogradom, jer u ovakvoj atmosferi neprijateljstva ne možemo očekivati ni pomirenje, ni razumevanje, a na kraju ni finalni sporazum izmedju Beograda i Prištine – zaključio je Surlić.

2 COMMENTS

  1. Poštovani! U članku vidim ovo što me zbilja nervira!
    Srpski jezik je lep, kao i drugi, i po Vuku neka se piše kao što govoriš. Ali, dali se je ko pitao, jel to još aktualno? Kod imena naprimer, baš u tom članku:
    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas u Njujorku sa državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom! Ako se piše ono kao što izgovaraš, izpremenite sve, imena, prezimena i imena krajeva. I sa Michaelom P. , on postaje sa Majkom…. Da ne govorim o Njujorku…
    Pa molim, nemojte se ljutiti, to je samo moja misao!

  2. Stav-pa da priznamo Kosovo,da se odreknemo svojih svetinja na Kosovu,da prisajedinimo Preševsku dolinu Kosovu,da damo Sandžaku status državnosti,da razmišljamo o otcepljenju Vojvodine i da Srbija ostane na Novom Beogradu tj.osmoj ofanzivi.KRAJ!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here