Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon obraćanja na 40. konferenciji Uneska u Parizu, izrazio je uverenje da Kosovo ne može da postane članica te međunarodne organizacije.

– Imamo dobre odnose sa Uneskom i ne postoji nikakva doza straha da bi neko mogao da naruši poredak u kojem su članice Uneska samo međunarodno priznate zemlje. To znači da sam uveren da Kosovo ne može da postane članica Uneska i da će Srbija u ovoj veoma značajnoj organizaciji uvek uspeti da u budućnosti odbrani svoje interese – rekao je Vučić.

Unesko je, prema njegovim rečima, ponovo organizacija koju svi poštuju, što se, kako ističe, vidi i po ogromnom odzivu zemalja na ovoj konferenciji.

Naveo je da Srbi znaju da je Unesko važan u smislu zaštite kulturno istorijskih spomenika na KiM na čemu je ponovo insistirao i dodao da je ta organizacija značajna i za razvoj obrazovanja svojim planovima, stategijama i programima. Zbog toga je poseta šefice te organizacije Srbiji u septembru bila veoma važna.

Učešće na ovoj konferenciji, prema Vučićevim rečima, bila je još jedna prilika da Srbija zaštiti teritorijalni integritet i upozori još jednom na ugroženost četiri dragulja južno od Ibra na KiM – Pećku patrijaršiju, manastire Gračanica, Bogorodica Ljeviška u Prizrenu i Dečani, kao i grobnih mesta i svih drugih značajnih mesta koja su bila ugrožena u prethodnom periodu od strane onih koji ne priznaju državu Srbiju.

Čestitao je timu Srbije u Parizu pri Unesko koji vredno rade da bi se pozicionirali Srbija na najbolji način.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here