ATAImages
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas u Češkoj da bi EU trebalo da kaže Srbiji da li može da postane članica 2025. godine ukoliko ispuni sve uslove ili – ne.

– Ljudi, da znamo, kažite nam, možemo li mi da računamo da, ako ispunimo to što nam kažete, postanemo članica EU 2025. godine ili ne možemo. Tako ste nam rekli pre dve godine. Samo nam kažite, da znamo, da računamo kakva nam je budućnost, jer ne možete da pravite računice za godinu dana unapred, zemlje se vode na drugačiji način, morate da imate dugoročnije i ozbiljnije planove – rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji nakon sastanka sa predstavnicima Višegradske grupe.

Odgovarajući na pitanje novinara iz Mađarske, šta mogu druge zemlje da učine kako bi se ubrzao proces pristupanja Srbije, koji, kako je naveo novinar, teče vrlo sporo, Vučić je rekao da je Srbiji potrebno da neko pred evropskim predstavnicima otvoreno govori o Srbiji i Zapadnom Balkanu.

– Ako smem to da definišem u jednoj rečenici, a da se niko u Evropi ne naljuti, nama je potrebno da neko otvoreno pred svim evropskim predstavnicima govori o Srbiji i Zapadnom Balkanu, a ne samo kad se međusobno sretnemo. Zato sam siguran, poznajući rukovodstvo Mađarske, da će oni to da rade, a zadovoljan sam što mi se čini da tome možemo da se nadamo i od Višegradske grupe – rekao je Vučić.

Vučić kaže da to govori kao molbu i vapaj jednog naroda, koji traži pažnju, koji je završio važne ekonomske reforme, a treba još mnogo da uradi u oblasti vladavine prava.

– Samo molimo za podršku. Ne tražimo milostinju, tražimo poštovanje za Srbiju i umećemo to da uzvratimo – rekao je Vučić i dodao da Srbija u EU ne bi bila najsiromašnija zemlja EU.

Primetio je i da bi Srbija bila na značajnije višem nivou da je dobila novac, kao neke druge države.

– Da smo dobili 10 miliajrdi evra ili više podrške, značajno bi bili na većem nivou. Mi ne tražimo milostinju, već samo poštovanje – rekao je on.

Predsednik je rekao da Srbija sve zemlje Višegradske grupe doživljava kao iskrene prijatelje i zahvalio im što su želeli da ga saslušaju.

– Nadamo se mnogo tome, velikoj pomoći V4. Hvala što su hteli da nas saslušaju, umećemo to da cenimo, jer drugi nisu hteli ni da nas čuju – zaključio je predsednik Vučić.

1 KOMENTAR

  1. Ne može.Priznaj Kosovo.I onda ne može.Priznaj Sandžak.I onda ne može.Priznaj Vojvodinu.I onda ne može.Nek svi poc,rkaju u Srbiji-e onda može,jer nama tj.EU ne trebaju Srbi kur,čeviti već njihova teritorija a za ljude ćemo lako.Iseliti sve izbeglice iz Evrope,a oni nikad neće ispuniti uslov za članstvo niti će ga tražiti.Tako treba da bude i takoće biti.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime