EPA/Andrej Čukić
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je danas važan dan za Srbiju, Bugarsku i ceo region ukazujući da se nastavlja povezivanje dve države, dva naroda i ekonomije dve zemlje.

Vučić je na Instagram nalogu “buducnostsrbijeav” postavio fotografiju sa sastanka sa predsednikom Republike Bugarske Rumenom Radevim i zahvalio mu se na trudu da zajedno izgrade bolju budućnost i najbolje moguće odnose.

– Važan dan za Srbiju i Bugarsku i ceo region. Nastavljamo povezivanje dve države, dva naroda i naših ekonomija. Novi gasni interkonektor doneće veću energetsku sigurnost za građane i šansu za nove investicije, a razgovarali smo i o drugim projektima koji su u planu – napisao je predsednik Srbije ispod fotografije.

Vučić je danas stigao u Kostinbrod u blizini Sofije, gde počinju radovi na izgradnji gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske na bugarskoj teritoriji.

Predsednika Srbije je na gradilištu dočekao predsednik Bugarske Rumen Radev.

Međusistemska gasna veza “Bugarska-Srbija” (IBS) u Srbiji biće dužine 109 kilometara, a ukupna dužina dvosmernog gasovoda kroz obe države je 170 kilometara, od Novog Iskara u blizini Sofije do Niša.

Gasovod je kapaciteta 1,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje i predstavlja projekat od zajedničkog interesa za EU.

Skupu povodom početka radova na izgradnji gasovoda prisustvuju i ministri energetike obe zemlje, Rosen Hristov i Dubravka Đedović, kao i izvršni direktor Bulgartransgaza Vladimir Malinov i Srbijagasa Dušan Bajatović.

Ukupna vrednost gasnog interkonektora Niš – Dimitrovgrad – Bugarska, prema proceni Evropske investicione banke, iznosi 85,5 miliona evra, od kojih EIB u vidu kredita obezbeđuje 25 miliona evra, 49,6 miliona je bespovratno sufinansiranje EU iz IPA fondova, dok će se ostatak troškova pokrivati iz budžeta Srbije i sopstvenih sredstava JP Srbijagas.

Glavni izvođač radova ne Glavbolgarstroy.

Gasna interkonekcija između Srbije i Bugarske biće, kako je najavljeno spremna za operativni rad polovinom ove godine.

Radovi uključuju izgradnju dvosmernog magistralnog gasnog interkonektora MG10 Niš – Dimitrovgrad na teritoriji Srbije, između sistema prirodnog gasa Srbije i Bugarske, kao i gradnju četiri merno-regulacione stanice i pratećih objekata.

Bugarska će zahvaljujući gasnom interkonektoru sa Grčkom dobijati prirodni iz Azerbejdžana i LNG (tečni) gas preko luke na severu Grčke.

Gasni interkonektor će biti u punoj sinergiji sa LNG terminalom u Aleksandropolisu i biće veza za Južni gasni koridor i obezbediće alternativno gasno snabdevanje iz Kaspijskog regiona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here