Predsedništvo Srbije
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je o situaciji u regionu, ali i o drugim bitnim temama za sarajevski “Dnevni avaz”.

Što se tiče situacije unutar BiH, Vučić je naveo da Srbija, u skladu s Dejtonskim sporazumom, ima specijalne veze s Republikom Srpskom.

– Poštujem rukovodstvo RS, ne bih da govorim ništa protiv njih, ali ne govorim, kao što ste primetili, ni ništa protiv bošnjačkog i hrvatskog rukovodstva. To je moj princip. Ako nešto oni žele da kažu protiv mene, to je u redu, ali ja ne želim ništa da govorim protiv njih – rekao je on.

Na pitanje je li zabrinut za stanje u Bosni i Hercegovini, srpski predsednik je kazao:

– O tome sam govorio posebno kada smo bili u Sloveniji. Tu kada sam slušao razlike i istupe pojedinaca baš sam bio zabrinut, jer sam video potpuno različita viđenja, drugačiji sadržaj suštinskih stvari o kojima su ljudi koji su dolazili iz BiH govorili. Ali za nas je strašno važno da čuvamo mir i za nas je strašno važno da gledamo kako da ekonomski sarađujemo – naveo je on.

Godine rata

Tvrdi da će Srbija s Albanijom i Severnom Makedonijom imati potpuno otvorene granice za kamione koji će imati jedinstvene radne dozvole, što je važno za tržište Balkana.

– A što nemamo s Bosnom i Hercegovinom? Ja moram da pitam, osim činjenice da neko priča gluposti kako je to, kada nas u Srbiji napadaju, velikoalbanski projekt, a svuda drugo je to velikosrpski projekt. Šta je velikosrpsko u tom projektu? Da li neko 30 godina nakon rata ne može da razume da mi moramo da se ekonomski povezujemo – rekao je Vučić.

Vučić kaže da Srbija tokom sledeće godine završava autoput do Požege.

– Odatle možemo da radimo od Kotromana do Višegrada autoput. Odatle je samo 100 kilometara, 97-98 kilometara, zavisi koji pravac uzmete do Sarajeva. Mi time postižemo dve velike stvari. Približićemo time Sarajevo i Beograd da će biti na manje od tri sata, i to normalne vožnje. Ali ne samo Sarajevo i Beograd, približićemo i Novi Pazar i Sarajevo. I time će naši Bošnjaci, Bošnjaci iz Srbije da se osećaju jednako blizu i Beogradu i Sarajevu i nikakvih problema neće biti. Ako počnemo da radimo, ako se okrenemo ekonomiji, onda će mnoge druge priče postati manje važne – zaključio je Aleksandar Vučić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here