EPA
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je u Rašku, na sastanak sa političkim predstavnicima Srba sa KiM, došao sa spremnim zaključcima koje je pripremio sa premijerkom, ministrima i Kancelarijom za KiM i naveo da je za Srbe na KiM izdvojena dodatna pomoć od 28 miliona evra, koji će odmah biti na raspolaganju.

On je na početku sastanka rekao da će nakon razgovora o socio-ekonomskim merama razgovarati i o političkoj i bezbednosnosj situaciji na celom KiM i, u skladu sa tim šta Srbi na sastanku budu govorili, napraviće zaključke.

Kako je rekao, ukupno je predviđeno 28 miliona evra mimo svega što je već oporedeljeno i ta će sredstva odmah biti na raspolaganju.

On je predstavio nekoliko mera, od kojih je prva povećanje privremene naknade, u ukupnom iznosu od 6.607.000 evra.

– Druga mera je ekonomsko osnaživanje nezaposlenih lica preko ustanova kulture, kancelarija za mlade. Ukupno oko 5.606.000 evra je opredeljeno za ovo, jer imamo lica sa visokom i višom spremom koji će dobiti naknade od 45 i 80.000 dinara – rekao je Vučić.

Kao treću tačku on je izdvojio unapređenje rada zdravstvenih ustanova gde će biti zaposleno 50 novih lekara i 50 medicinskih sestara, što je sa dodatkom oko dva miliona evra mera, kako bi se sačuvali zdravstveni radnici na KiM.

– Tačka četiri je podsticaj mladim bračnim parovima sa 50.000 za prvorođeno dete. Nemamo nižu stopu nataliteta na KiM. Ovim dodatno pojačavamo i podstičemo rađanje dece – rekao je on.

Vučić je rekao da je peta mera za ulaganje u razvoj privredne delatnosti i ženskog preduzetništva i porodičnog biznisa kroz nabavku mašina, opreme i obrtnih sredstava.

– Tu sredstva idu iz budžeta ministarstva privrede, podrška novosnovanim i postojećim preduzetnicima, kao i mikro i malim privrednim društima, koja su registrovana u APR, a posebno za žensko preduzetništvo, čiji je osnivač i zakonski zastupnik žena. Tu je minimalni iznos subvencije 100.000 dinara, a maksimalni 600.000 dinara, što za male firme može da bude od velikog značaja. To je dodatnih 1,282 miliona evra – naveo je Vučić.

Rekao je da je šesta mera za razvoj poljoprivredne delatnosti, kroz nabavku opreme, mašina, sadnica, stočnog fonda, pčela i pčelarske opreme.

– I tu ćemo da uložimo 200 miliona, odnosno 1,709 miliona evra. Dodatno za otklanjanje posledica nastalih usled obilnih padavina zbog izlivanja bujičnih i drugih vodotokova, ukupno 2,56 miliona. Zatim za izgradnju, rekonstrukciju, rehabilitaciju i sanaciju puteva, ulica i putnih objekata 6,83 mililna evra. Izgradićemo i bazene u Gornjem Kuscu, što je 1,025 miliona evra –  naveo je Vučić.

Ukupno smo predvideli čak 28 miliona evra, mimo svega što smo do sada izdvojili i opredelili za KiM, poručio je Vučić Srbima sa KiM i dodao da će ta finansijska sredstva biti odmah na raspolaganju.

Vučić je na početku zamolio da u diskusiji učestvuju ljudi sa KiM, a sve ostale da prate i da ne učestvuju u raspravi.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here