Predsedništvo Srbije
Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan

“Za Srbiju je važno da ima odlične odnose i komunikaciju sa Turskom, jer je reč o jednoj od sve važnijih sila u svetu”, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić uoči sastanka sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u Istanbulu.

Vučić je istakao da će do tet-a-tet susreta doći na poziv turskog kolege, i da će teme sastanka biti sva goruća pitanja, kao i ekonomske teme, odnosi u Mediteranu, ali svakako i sporazum potpisan u Vašingtonu.

– Često se viđamo i važno je za Srbiju da ima dobru komunikaciju sa Turskom. To je jedna od najvažnijih regionalnih sila u svetu, ali i jedna od sila koja je sve važnija u svetskim okvirima, a njihov demografski, ekonomski, kulturni i svaki drugi potencijal je ogroman – rekao je Vučić.

Podsetio je da je Turska blizu Srbije, ima veliki uticaj u našem regionu, zbog čega je važno da postoje odlični odnosi.

– Trudimo se da, uprkos razlikama po pitanju KiM, sačuvamo najbliže prijateljske odnose sa Turskom i da ih unapređujemo – naveo je Vučić i istakao da od 1920-ih godina, kada je sa Kemalom Ataturkom uspostavljen, činilo se tada, trajni mir, uvek važno da sa Turcima imamo dobre odnose.

Tema razgovora biće i Vašingtonski sporazum.

– Svakako je turska strana zainteresovana za više tema. Ne bismo želeli da neke druge zemlje uzmu Srbiju kao štit u brobi protiv Turske. Za nas je važno da se trudimo i pokušamo da čuvajući mir i stabilnost, i najbolje odnose sa prijateljima – rekao je Vučić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here