EPA/Andrej Čukić
Aleksandar Vučić

Povodom nedavno usvojenog pravilnika o ocenjivanju učenika, predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da treba još jednom razmisliti o odluci da roditelji ocenjuju nastavnike navodeći da ne treba da razmazimo decu i da nam roditelji vode škole.

“Znam da u Ministarstvu prosvete, kada su spremali Zakon o obrazovanju, da su na tome radili stručni ljudi. Znam da kada se donose pravilnici o odnosu prema nastavniku, nastavi, na tome rade stručni ljudi, ali kao predsednik, zamolio bih sve da još jednom razmisle o odluci da roditelji ocenjuju nastavnike. Nama su potrebni nastavnici potpuno slobodni, ti ljudi bolje od nas svih drugih roditelja znaju kako je potrebno da se radi sa decom. I ne mogu ni da zamislim situaciju u kojoj bih bolje od bilo kojeg učitelja, nastavnika, profesora znao kako neko od moje dece uči i kako se ponaša na času. I odakle bih imao pravo da ocenjujem nastavnika na bilo koji način”, objavio je Vučić na instagram nalogu @budućnostsrbijeav.

Vučić je zamolio i Vladu Srbije, ali i sve prosvetne institucije da još jedan put razmisle o svim ovim pravilima.

“Možda i mene da upute, možda da mi objasne zašto nisam upravu, ali da još jedan put razmisle jer nije naš posao da razmazimo decu i da nam roditelji vode škole, već oni koje su za to plaćeni i kojima moramo da verujemo, a to su naši učitelji, nastavnici i profesori”, naveo je Vučić.

Zaključio je da su nastavnici ti u koje, kako je rekao, moramo imati najveće poverenje, roditelji su tu da pomognu, a ne da odlučuju umesto nastavnika.

Prema Pravilniku o ocenjivanju učenika u osnovnom obrazovanju i vaspitanju u slučaju da roditelji više od polovine učenika iz istog odeljenja smatraju da određeni nastavnik nastavu i druge oblike obrazovno-vaspitnog rada, vrednovanje, praćenje, proveravanje i ocenjivanje učenika ne sprovodi u skladu sa zakonom i ovim pravilnikom, škola u tom slučaju sprovodi određenu proceduru.

Roditelji koji imaju primedbe mogu se obratiti odeljenskom starešini preko predstavnika roditelja u savetu roditelja dopisom, koji je prethodno zaveden, nakon čega će odeljenski starešina o tome obavestiti nastavnika, nadležno stručno veće i direktora.

Nakon toga će stručno veće pribaviti izjašnjenje nastavnika na čiji je rad uložena primedba i ispitati primedbe na osnovu kojih će stručno veće svoje mišljenje, nakon ispitivanja situacije, priložiti direktoru.

Direktor zajedno sa stručnim saradnikom i sekretarom razmatra mišljenje stručnog veća i donosi odluku o prihvatanju, odnosno odbijanju primedaba roditelja, a ukoliko je primedba osnovana direktor, stručni saradnik i sekretar izrađuju plan pojačanog uvida u rad nastavnika kroz posetu i mere za otklanjanje nepravilnosti.

1 COMMENT

  1. To je glupost, ne mogu roditelji da ocenjuju profesionalne i kvalifikovane predavače jer su oni stručni za taj deo obrazovanja svih polaznika od vrtića pa do doktorata.Ako roditelji misle da mogu, onda posle završene osnovne škole neka ih oni obrazuju kod kuće i izdaju im diplome. Zamislite samo kakav profil obrazovanja imaju roditelji samo u jednom odeljenju od 30 učenika, i ispada da su svi stručniji i pametniji od predavača. Pa neće biti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here