Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom mađarske vlade Viktorom Orbanom koji je došao u radnu poseti Srbiji.

Vučić i Orban najpre su imali razgovore tet-a-tet, a nakon toga je usledio plenarni sastanak delegacija dveju zemalja.

Vučić je nakon sastanka uručio Orden srpske zastave prvog stepena mađarskom ministru spoljnih poslova i spoljne trgovine Peteru Sijartu.

– Odlikovanje bih morao da podelim sa minimum dva vaša ministra Nikolom Selakovićem i Jadrankom Joksimović koji se bore za članstvo Srbije u EU – naglasio je Sijarto.

Vučić je na početku obraćanja rekao da je Sijarto uvek nedvosmisleno iskazivao da Srbija mora da se pridruži EU.

Aleksandar Vučić rekao je da je Mađarska Srbiji danas peti ekonomski partner.

– Za kratko vreme smo uspeli da dramatično uvećamo trgovinsku razmenu dve zemlje. To je značajno za obe zemlje, a za nas pogotovo. U 2020. godini smo došli do gotovo dve miliajrde evra trgovinske razmene, a u prvih pet meseci imamo rast trgovinske razmene od 23,4 odsto – istakao je Vučić.

On se posebno zahvalio mađarskom premijeru Viktoru Orbanu na tome što su mađarske kompanije napravile 16 velikih investicija od kojih su tri na teritoriji Vojvodine, a 13 južno od Save i Dunava.

– Mađarska vlada je uticala na to da imamo odlične odnose sa Mađarima u Vojvodini. Danas gotovo da ne postoje problemi na nacionalnoj osnovi – rekao je Vučić i posebno se zahvalio lideru SVM Ištvanu Pastoru.

Ukazao je i da Orbana građani Srbije doživljavaju kao stabilizujući faktor.

– To ćemo uvek da poštujemo. Želim da vam se zahvalim na podršci Srbiji na putu ka EU. Malo ko to čini i malo ko je spreman da trpi kritike zbog toga kao vi. Možete uvek da računate na naše prijateljstvo – naglasio je predsednik Srbije i ukazao na veliki značaj izgradnje brze pruge Beograd – Budimpešta i pruge Subotica – Segedin.

Vučić je istakao da obe zemlje rade na igradnji pruge Beograd – Budimpešta.

– I jedni i drugi ubrzavamo izgradnju pruge Beograd-Budimpešta, povezaće dva grada, dva naroda, dve zemlje. Značiće mnogo u infrastruktrunom povezivanju centralne i zapadne Evrope sa jugoistokom Evrope – istakao je Vučić.

Podsetio je da su pre neki dan uspešno spojene cevi srpskog i mađarskog gasovoda.

– Mađari su spremni da Srbiji plaćaju taksu, nisu pravili problem, tako to rade pravi prijatelji – dodao je predsednik Srbije.

Orban: Srbija je ključna zemlja

Premijer Mađarske Viktor Orban je rekao da su razmotrili važna pitanja i da se Mađari trude da budu skromni i istakao mađarsku izreku “naš uspeh je toliko važan da nećemo dozvoliti nikome da govori o tome umesto nas”, a pošto su medijima interesantniji skandali nego uspesi, onda oni sami moraju da govore o uspesima.

Dodao je da se govorilo o razvoju železnice, kao i da će 13 od 16 projekata biti usmereni na područje Vojvodine, a spomenuo je i povezivanje gasovoda.

– Ako se dobro sećam, pre nekoliko godina kada smo razgovarali sa predsednikom o transportu gasa, tada se Mađarska stvarno trudila da korektno formira cene i u ono vreme kada je Srbija bila u teškoj situaciji, a gas je stizao samo preko Mađarske – istakao je Orban.

Naglasio je da stabilizacija regiona nije samo ekonomsko pitanje, već i pitanje suživota naroda i poverenja, što je, kako je naveo, duhovno pitanje.

Orban je podsetio da je u politici 30 godina i da ne vidi Srbiju prvi put i naglasio da ako se pogledaju brojke Srbije u poslednjih sedam godina može videti da se formira jedna priča o uspehu.

– Državni dug je pao, a što se tiče prihoda, ja mislim da je Srbija bila na četvrtom mestu po primanjima, sad je na prvom mestu. Vidimo razvoj grada, investicije, pa ako neko ima nepristrasan pristup prema Srbiji, a nije slep, onda tačno vidi šta se događa – kazao je Orban i naveo da je u pitanju epoha koja se razvija i širi.

Orban je naglasio da EU mora da shvati da je Srbija ključna država u regionu.

– Više je potrebna Srbija EU nego obrnuto. Ključ stabilnosti regiona je Srbija. Brojke to jasno pokazuju. Bez snage Srbije i Zapadnog Balkana ni Mađarska neće biti sigurna – naglasio je Orban.

Mađarski premijer je naglasio da je Srbija šampion Evrope u borbi protiv pandemije kovida i naglasio da je na sastanku dogovoreno uzajamno priznanje sertifikata o vakcinaciji.

– Saradnja zdravstvenih vlasti biće nastavljena – rekao je Orban.

Vučić je naglasio da ne razume zašto veliki broj građana Srbije ne želi da se vakciniše.

– Mnogo se plašim kraja leta, a ne jeseni, plašim se zbog ekonomije, ne možemo više da prekidamo život – naglasio je predsednik Srbije.

“Pruga Beograd – Budimpešta pruga za celu Evropu”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će pruga Beograd-Novi Sad, deo brze pruge do Budimpešte, biti završen do kraja godine, a da će na ostatku, deonice od Novog Sada do Subotice, radovi početi u septembru.

– Do kraja godine u potpunosti ćemo završiti deonicu od Beograda do Novog Sada. To je najkomplikovaniji deo pruge od Beograda do Budimpešte, zbog prelaza Dunava, Ccortanovačke petlje, kao i mnogo problema kroz gradove – objasnio je Vučić.

Rekao je da očekuje da će nakon Sretenja pozvati premijera Mađarske Viktora Orbana u Beograd kako bi zajedno vozom, brzinom od 200 kilometara na čas, putovali od Beograda do Novog Sada.

– To nije pruga za Srbiju, već za sve nas, za Srbiju, Mađarsku, ali i celu Evropu. To je pruga koja približava naša dva glavna grada i spaja sa Bečom i Istanbulom. To je pruga budućnosti – naglasio je on.

Vučić je kazao, što se tiče završetka radova na drugom delu kroz našu zemlju, da će radovi početi u septembru i da se uveliko radi na eksproprijaciji, te da je uveren da će radovi biti brži nego oni na prvoj deonici.

– Što se nas tiče za tri godine mogli bi u potpunosti da otvorimo prugu. Nadamo se da u tom roku i mađarska strana može da završi svoj deo radova, što bi značilo da za četiri godine možete da stignete od Beograda do Budimpešte za svega dva sata i 40 minuta – rekao je Vučić.

To je, ističe, rezultat saradnjem i strateških dogovora.

Stvari, kaže, ne mogu da se dešavaju preko noći, te je ponovio zahvalnost Mađarskoj na iskrenom prijateljstvu.

Vučić je kazao da je Orban, nakon odlaska nemačke kancelarke Angele Merkel, doajen evropske politike i da njegovo iskustvo mnogo znači Srbiji.

Najavio je da će, posle konferencije za štampu, svog gosta odvesti na lepo mesto sa pogledom na Dunav, gde će nastaviti razgovor o važnim projektima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here