Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da se Srbija zalaže za što bliže odnose sa Republikom Srpskom i sa BiH u celini, kao i da želi da se uspostave najbliži odnosi sa Bošnjacima, Hrvatima i svim narodima koji žive na prostoru BiH.

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom naveo da što bliži odnosi podrazumevaju ukidanje svih birokratskih prepreka kao i uspostavljanje veće saradnje.

– Tačno je, naša ideja je Otvoreni Balkan od koje nikada nećemo odustati, jer mislimo da to donosi prosperitet svim građanima u regionu. Za nas je veoma važno da pomognemo svim opštinama koliko možemo, ni kod nas nije idealna situiacija, nešto je lakša što se tiče likvidnosti, imamo novca, ali mi moramo da brinemo o deficitu. Imamo MMF koji strogo gleda šta je to što Srbija radi – rekao je Vučić.

Vučić je naveo da je na sastanku razgovarano i o parlamentarnoj saradnji parlamenata dve zemlje, kao i da su predsednici vlada Republike Srpske i Srbije, Radovan Višković i Ana Brnabić, potpisali Memorandum o realizaciji projekta izgradnje dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama u Donjoj Gradini i Beogradu.

– Memorandum o saradnji na realizaciji projekta izgradnje dva Memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama, za nas je veoma važan. U Beogradu od 1945. godine do prošle godine nismo imali ulicu posvećenu Jasenovcu i jasenovačkim žrtvama. Imali smo najbesmislenije ulice sa najglupljim mogućim nazivama dok nismo kej u Beogradu nazvali po jasenovačkim žrtvama. To pokazuje kako smo bili vaspitani da se stidimo i svog roda i da se stidimo svog imena i prezimena, da se svima dodvoravamo a da ponajmanje brinemo o sebi. Ta vremena su prošla i to nije pretnja bilo kome, naprotiv, to je samo već sagledavanje činjenica i pokazivanje poštovanja prema svim drugim narodima ali i prema sopstvenom narodu – rekao je Vučić.

Vučić je naveo da je Srbija spremna da pruži određenu finansijsku podršku lokalnim samoupravama u Republici Srpskoj, kao i u Federaciji BiH, dodajući da će naša zemlja nastaviti da pomaže i onim opštinama kojima je do sada pomagala.

Dodao je da je zadovoljan napretkom odnosa Srbije i Republike Srpske na svim poljima i iskazao zahvalan za srdačan doček juče u Srpcu.

– Za nas je važno da razgovaramo i sa ljudima u Sarajevu oko brojnih inicijativa, oko izgradnje pruge Beograd-Sarajevo, izgradnje puteva Beograd-Sarajevo, kao što radimo mnogo toga sa Republikom Srpskom i uskoro ćemo da uplatimo nove tranše za Rača-Bijeljina – naveo je Vučić.

Vučić je naveo i da je zadovoljan što je most kod Bratunca otvoren i dodao da će špediterske firme obaviti svoj deo posla, pa će moći da radi kao malogranični prelaz.

Vučić je rekao da je BiH visoko kotirana kao spoljnotrgovinski partner i da je veoma važno da se nastavi sa uvozom i izvozom i da se radi na svim kapitalnim projektima od saobraćajne infrastrukture do energetske infrastrukture, dodajući da su to veliki projekti.

Vučić se osvrnuo i na to što je Srbija zatražila otvaranje konzulata u Bijeljini, navodeći da je zahvalan Cvijanović i Komšiću što su glasali za otvaranje i da ne razume zašto bi neko bio protiv toga.

– Mi smo dali sve dozvole za otvaranje kozulata u Novom Pazaru pre više od dve godine. Nemam nikakav problem. Ako hoćete da otvorite konzulat Bosne i Hercegovine u Nišu izvolite , dobrodošli, hoćete u Čačku, izvolite, u Kraljevu, Kragujevcu.. gde god hoćete. Mi ćemo vam dati dozvolu u roku od dva dana. Nikakav problem sa tim nemamo. Ne razumem u čemu je problem da Srbija ima konzulat u Bijeljini. Samo bih želeo da imamo racionalne i pragmatične odnose u kojima možemo da razgovaramo na normalan način. Nama bilo šta da dođe iz Sarajeva nije ništa neprijateljsko, volelo bih da ono što dođe iz Beograda i Srbije ne bude neprijateljsko za ljude u Sarajevu, nadam se da ćemo jednoga dana do toga doći – rekao je on.

Najavio je da će u oktobru u Srbiji biti zakazan Savet za saradnju Republike Srpske i Srbije kako bi se analiziralo šta je to što se uradilo od onoga što je dogovoreno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here