MN Press
Duško Vujošević

Bivši trener Partizana Duško Vujošević analizirao je aktuelnu situaciju u srpskoj košarci.

– Nisam hteo da koristim ovaj neuspeh iz rašomonske pozicije. Prosipajući naknadnu pamet, u javnost. Nekoliko puta sam, dok sam bio u Rumuniji, kad je smatrao da su pojedine teme vezane za moje lično iskustvo i da mogu da imam neki stav o događajima koji su aktuelni. Ipak, bio sam u Rumuniji, nisam mogao da učestvujem. Rekao sam, doći ću kad dođem u Beograd. Naravno, neuspeh je. Normalno je da svi koji su participovali treba da podnesu kritike i odgovornost. Vidim da neki koji imaju ambicije da postanu selektor i dođu na neka druga mesta, na taj način koriste u javnosti ovaj rezultat. Prvo, jako je komplikovana situacija u evropskoj košarci, razlaz FIBA – Evroliga donosi prozore u koje ne mogu da dođu NBA igrači ili iz Evrolige. FIBA smatra da se stvara prostor za nove igrače i nove ekipe raznih zemalja koje nisu bile dominantne. Smatram i da FIBA ima obavezu da napravi kompromis sa Evroligom. Treba nam kalendar u kom mogu najbolji da igraju – rekao je Vujošević.

On je posle posebno izdvojio igrački kadar.

– Najveći krivci su igrači, oni koji su se odazvali, i oni koji nisu. Naravno da je i Jokić kriv, ima jedna stara poslovica, čovek ima obavezu prema zemlji u kojoj je rođen. Tamo je napravio fantastičnu karijeru, nije to niko očekivao, svaka čast na tome, ali uspeh je neka vrsta plemstva i gospodstva. Posle toga u Americi je postao idol ove zemlje, pa kako nije osetio obavezu da dođe, a ne da čašćava prisustvom, nego da povuče najbolje igrače, ostatak tima, da radi na način kako treba – rekao je Vujošević.

Ocenio je i rad selektora Igora Kokoškova, kome je pružio podršku.

– Kokoškov ima veliko teorijsko znanje, ali to mora da se poklopi sa iskustvom i energijom. Jedan deo sposobnosti je da to znanje primeni i prenese. Falilo je na ovom turniru, ali mislim da treba da ostane i da iskustvom popravi ovo što je bilo. Ovaj rezultat je prosto otrežnjujući, mnogo problema imamo. Vrlo je važna uloga selektora, on ima stručni kapacitet da to mesto pokriva – naveo je Vujošević.

Za njega je alarmantna situacija kada je u pitanju odazivanje.

– Jako je teško biti sada selektor jer reprezentacija nije više stvar prestiža, ogromne pare se uzimaju u NBA, izgradio se odnos sa nekim igračima koji imaju kampove u saradnji sa državom, participiraju se delovi troškova. Smatra se da je sport značajan i za omladinu, ali naglašavam, ako neko dolazi da čašćava svojim prisustvom, bolje da ne dođe. Slučajno znam da Lučić ima problem sa leđima i mora da pauzira ako želi da produži karijeru u klubu, a sportisti u 35. ostaju bez posla. Ono što su zaradili, to im je, ako nisu pametno uložili – rekao je Vujošević.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here