EPA-EFE/Dean Lewins
Novak Đoković

Slučaj proterivanja Novaka Đokovića iz Australije ekspresno je otvorio novi front između vlasti i opozicije u Australiji.

Naime, Laburistička stranka je posle kritika načina na koji je Savezna vlada upravljala debaklom oko najboljeg tenisera sveta, zauzela jasan stav i po pitanju pojedinih članova Parlamenta.

Reč je o političarima koji se u proteklim mesecima nisu izražavali blagonaklono prema programu vakcinacije protiv kovida.

Laburisti su pozvali Morisonovu vladu da jednako čvrst stav kao prema Đokoviću zauzme i prema sopstvenim poslanicima u oba doma Saveznog parlamenta, koji su kako se kaže – “potkopavali program vakcinacije” u Australiji.

Na udaru se našao i senator srpskog porekla Aleks Antić, jer se glasno protivio obaveznoj vakcinaciji.

Podsetimo, Đokoviću je viza za Australiju ukinuta pod objašnjenjem ministra za imigraciju da najbolji svetski teniser predstavlja “rizik po australijsko društvo” i “pretnju javnom redu zbog uticaja koji kao nevakcinisana osoba visokog profila može da ima među delom društva koje se protivi vakcinaciji.

U dokumentima koji su dostavljeni Saveznom sudu tokom Đokovićeve poslednje žalbe, advokati ministra su tvrdili da je deo odluke zasnovan na zabrinutosti da je on “ikona onih koji su protiv vakcinacije”.

Istaknuta poslanica Laburističke stranke Kristina Kenili, koja je u ovoj partiji zadužena za pitanja Ministarstva unutrašnjih poslova, izjavila je da ako su vlada i premijer Morison zabrinuti za one koji se protive vakcinaciji protiv kovida, onda bi trebalo da dovedu u red i vladine poslanike koji su doveli u pitanje potrebu za uvođenjem obavezne vakcinacije.

– Članovi vaše Vlade izazivaju u Australiji raspoloženje protiv vakcina i podrivaju program vakcinacije – rekla je Kenili.

Ona je zatim slikovito poručila Morisonu da mora da se odluči – da li je vuk ili jagnje…

– Ne možeš da s jedne strane budeš vuk i da se ponašaš žestoko prema Novaku Đokoviću, a onda da budeš slabašno i plašljivo jagnje kada stojiš ispred poslanika svoje partije. Ako vam je zaista stalo da podržite program vakcinacije i da doprinesete da deca budu vakcinisana, ustanite danas i budite jasni. Osudite i prozovite poimence vladine poslanike zbog njihovog raspoloženja protiv vakcinacije, jer je to zaista rizik za javno zdravlje Australije – direktna je bila Kenili.

Laburisti su time podsetili da su se pred kraj prošle godine petoro vladinih senatora i frontbenčera – Met Kanavan, Aleks Antić, Džerard Renik, Sem Mekmejhon i Konseta Fjeravanti-Vels – javno izjasnili da će podržati predlog zakona koji poziva na ukidanje obavezne vakcinacije.

U Donjem domu Parlamenta je i kontroverzni poslanik iz Kvinslenda Džordž Kristensen otvoreno govorio protiv obavezne vakcinacije protiv kovida i protiv mera zatvaranja. Senatori Renik i Antić su takođe zapretili da će uskratiti svoje glasove i neće podržati nijedan predlog zakona svoje stranke dok se ne donese uredba koja će sprečavati diskriminaciju nevakcinisanih.

Renik često koristi svoje društvene mreže za objavljivanje tvrdnji o lošim stranama vakcine i zloupotrebi njihovog obaveznog propisivanja. Neke od njegovih objava na Fejsbuku inicirale su veliki angažman stanovništva i uticale na širenje antivakcinacijskog sentimenta, navode neki od medija.

Međutim, premijer Morison je u razgovoru za Kanal 9 rekao da su Đokovićev slučaj i stavovi poslanika vlade “dva različita pitanja”.

– Ako ste Australijanac, vi ste državljanin i stanovnik ove zemlje, možete da boravite ovde i možete da izrazite svoje stavove. Ako ste osoba iz inostranstva, onda postoje uslovi da biste ušli u ovu zemlju i oni moraju da se ispoštuju. To je jednostavno, u slučaju Đokovića se radi o nekome ko je želeo da dođe u Australiju i da se ne pridržava pravila prelaska naše granice – rekao je Morison.

O potezima vlasti tokom nezapamćenog procesa protiv jednog od najboljih sportista sveta, sudiće birači. I to vrlo brzo. Izbori na saveznom nivou će se održati najkasnije do sredine maja ove godine, a postupci vodećih političara ove države u slučaju Đoković nesumnjivo će između ostalog uticati na to kome će poverenje ukazati dobar deo glasačkog tela.

Državljani imaju drugačija prava

Savezni blagajnik Džoš Fridenberg složio se sa stavom premijera, rekavši da se ne može praviti poređenje između Đokovića i poslanika.

– Najpre želim da kažem da ne delim stavove mojih kolega koji se protive vakcinaciji. A, Novak Đoković nije australijski državljanin, tako da ima drugačija prava od naših državljana. Zato ne možete da poredite ta dva slučaja, a ja lično mogu da se ne slažem i sa Đokovićem i sa bilo kim u Parlamentu ko ne podržava program vakcinacije – rekao je Frajdenberg.

Noleta podržala samo “Jedinstvena Australija“

Da odmah razjasnimo – ovim potezom Laburisti nisu stali na stranu Novaka Đokovića, već su samo njegov slučaj iskoristili za kritiku vlasti. I oni su jasno bili protiv dolaska nevakcinisanog tenisera i tvrde da mu je u samom startu trebalo staviti do znanja da ne može da dođe.

Jedina politička stranka koja je javno i jasno podržala Novaka bila je Ujedinjena Australija (United Australia), desničarska partija čije stavove pre svega iznosi Kreg Keli, bivši liberal, koji je svakodnevno podržavao Đokovića i na društvenim mrežama i na protestima na ulicama Melburna i Sidneja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here