Tanjug
Ministar Vladan Vukosavljević i direktorka Uneska Odri Azule

Kulturno nasleđe jednog naroda ne sme biti predmet svojatanja, krađe ili otimanja, poručio je u sedištu Uneska u Parizu ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i istakao da Srbija mora da sačuva svoju baštinu kako bismo “i sutra znali ko smo”.

Vukosavljević, koji se obratio zvanicama tokom događaja na kojem se u Unesku predstavlja Srbija, istakao je da su kulturne razlike u vremenu u kojem živimo u opasnosti da budu pregažene savremenim tendencijama kulturološke asimilacije i stvaranja monokulture, kao opšte, jedinstvene i uniformne kulture za sve.

– Samo poštovanje jedinstva u raznolikosti može generacijama danas i onima koje će doći otvoriti lepezu materijalnog i nematerijalnog nasleđa od kog je satkan kulturni matriks svih nacija sveta – istakao je Vukosavljević u govoru koji prethodi predavanju o kulturnim različitostima, koje će održati reditelj Emir Kusturica.

Ministar je rekao da u Srbiji znamo da ne možemo razumeti druge kulture dok sasvim ne shvatimo i ne prihvatimo svoje nasleđe i dok ne saznamo koji su nas putevi doveli do vremena u kom živimo i stvaramo.

– Iza nas su vekovi narodne imaginacije upletene u baštinu kojoj danas svedočimo i koju moramo da sačuvamo da bismo i sutra znali ko smo. Srpski identitet se gradio dugo. Prihvatao je darove drugih kultura kroz vreme, ali nije iz vida ispuštao autentično seme iz kog se razvijala srpska kulturna tradicija – istakao je ministar.

On je naglasio da su kulture, samo brojem, malih naroda delovi kulturnog kolaža bez kojih bi slika svetske baštine bila siromašnija.

– Podrška osnaživanju pojedinačnih kultura u ime bogatstva svetske kulturne pozornice koju prepoznajemo kao jedan od ciljeva rada Uneska daje nam energiju da istrajemo u prezentaciji srpske, u svojoj suštini autentične, ali i multikulturne, tradicije čija raskoš počiva upravo na slobodi da uticaje primi i uklopi u svoje narodno stvaralaštvo, uz čuvanje dragocenih slojeva – naglasio je ministar.

Istakao je da danas identitet srpske kulture nastavljaju mladi stvaraoci koji se sa velikim uspehom ogledaju u novim umetničkim disciplinama.

– U Srbiji razvijamo multimedijalnu umetnost, nastojimo da se popnemo na vrh evropske pozornice u oblasti dizajna, stripa, filma, video-igara…Bogata kreativnost mladih stvaralaca održava vitalnost srpske kulture i daje dah savremenosti našoj umetničkoj sceni, čime se dodaje novi sloj srpskoj kulturnoj baštini – istakao je on.

Ministar je naglasio da kulture nisu autonomna ostrva i da nemaju život u okvirima samo jedne nacije, naroda ili teritorije, ali i dodao da kultura mora da sačuva svoje jezgro i identetski izvor bez kojeg bi, kako je rekao, usahla i utopila se.

Dodao je i da je Unesko mesto gde treba govoriti o značaju raznolikosti za bogat kolorit svetske kulturne scene.

Zato je, kaže, za predstavljanje Srbije na sceni Uneska izabran umetnik koji je primer kulturnih ukrštanja – Emir Kusturica.

Kusturicin život je, kaže, raskrsnica kultura, a svojim višedecenijskim radom iznova potvrđuje da samo jedinstvo u raznolikosti daruje umetnost koja govori sve jezike, a koju razumeju svi narodi.

Ministar Vukosavljevic i Kusturica saastali su se sa generalnom direktorkom Unesko Odri Azule. Ministar je direktorki UNESKA uručio prigodan poklon.

Poklon ministra Vukosavljevića direktorki Uneska Odri Azule

Nakon Kusturičinog predavanja, u sedištu Uneska u Parizu biće održan koncert No smoking orkestra, na koji je pozvano oko 1. 200 zvanica.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here