Vukovar: Raskid koalicije zbog ćirilice

0

Raskidom saradnje, HDZ gubi većinu koju je imao u Gradskom veću Vukovara kroz podršku tri odbornika SDSS-a i dva iz Hrvatske stranke prava dr Ante Starčević.

"Pokušajem ukidanja prava Srba na upotrebu ćirilice koja je garantovana gradskim statutom, a u čijem donošenju je lane učestvovao i HDZ, naš je dojučerašnji koalicioni partner HDZ zapravo sam raskinuo političku saradnju s nama", rekao je predsednik vukovarskog odbora SDSS-a i zamenik gradonačelnika Dejan Drakulić.

SDSS će u Gradskom veću Vukovara ubuduće delovati samostalno bez obaveza koje su donedavno bile propisane sporazumom s HDZ-om, naglasio je Drakulić.

HSP je prikupila 7.000 potpisa građana koji su za raspisivanje referenduma na kome bi građani Vukovara odlučili da li treba menjati statut u kome se i ćirilica navodi kao službeno pismo.

Posle toga HSP-dr Ante Starčević je uz podršku HDZ-a na poslednjoj sednici veća tražio da se izmeni član gradskog Statuta kojim je Srbima dato pravo korišćenja ćirilice u javnoj i službenoj komunikaciji.

Izmenu statuta koji sada predviđa upotrebu ćirilice izglasali su SDSS-ovci, HDZ-ovci i pravaši prošlog leta, kad je gradonačelnik postao Željko Sabo iz Socijaldemokratske partije.

Time je ispoštovan ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i zakon o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina shodno kojima je trebalo da budu izmenjeni svi statuti opština, gradova i županija gde živi određen broj pripadnika manjina.

Drakulić i odbornici SDSS-a tražili su da se shodno zakonima i statutu skupštinski materijali njima dostavljaju na ćirilici, a da na ćirilici bude i tabla na njegovoj kancelariji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here