Lična arhiva
Klub je velika porodica: Izvođački ansambl

Srpsko kulturno-umetničko društvo “Vuk Stefanović Karadžić” iz Šenenverda ove godine slavi 25 godina postojanja i za predstojeći vikend priprema jubilarni koncert koji će biti u Suru. Tema koncerta je digitalizacija, a probe se odvijaju skoro svako veče. “Vukovi” slave jubilej i cilj im je da koncertom obraduju publiku i na najlepši način predstave tradiciju i kulturnu baštinu našeg naroda. Režiser koncerta je Petar Jovanović, a umetnički rukovodilac Spasa Vranješ iz Nacionalnog ansambla Kolo Beograd. Jovanović će pokušati svoje ideje na najbolji način kroz pesmu i igru sa igračima iz Šenenverda da pretoči u lep scenski nastup.

Vredno se vežba: Detalj sa probe

– U današnje vreme digitalizacija je neizbežna i mi ne možemo da pobegnemo od nje, jedino možemo da je implementiramo u našu kulturu i tradiciju. Staro ne treba zaboraviti, ali jedno sa drugim na najbolji način povezati, i to nam je cilj. Kao i što su naši preci uspeli da očuvaju naše običaje nezavisno od promena, tako i mi danas pokušavamo da povežemo jedno sa drugim. Jednostavno idemo korak napred. Lično sam počastvovan što sam imao čast da budem na čelu i pre pet godina kada smo obeležavali 20 godina postojanja, a evo i sada mi je zadovoljstvo za ovaj jubilej. Celokupna porodica SKUD-VSK se raduje koncertu i pozivamo sve simpatizere tradicije i kulture da dođu na koncert da im pokažemo šta smo radili sve ove godine. I naravno, unapred svima hvala na poseti i podršci u bilo kakvom smislu – kaže za “Vesti” Željko Stojanović, predsednik SKUD “Vuk Stefanović Karadžić” iz Šenenverda.

Godinama na čelu kluba: Željko Stojanović

Da su u klubu svi blisko povezani potvrđuje i Leo Bujić.

– Volim folklor, a volim naše društvo jer smo ovde nekako svi bliski, kao da smo familija. Radujem se koncertu i nadam se da će se gledaocima svideti naš program. Naporno je, ali daćemo sve od sebe da to bude fantastično. Želja mi je da osvojimo još jednog “Čiču” i preporučio bih novim folklorašima da nam se pridruže. I ja sam jednom došao, probao i odmah mi se svidelo. U svakom slučaju vredi probati – kaže 20-godišnji Leo.

Lena Vukomanović (11) kaže da svi jedva čekaju koncert.

Lena Vukomanović, Lidija Vuković i Emilija Vukčević

– Radujemo se tome. Imamo prelepu koreografiju, volim da obučem nošnju i da u njoj igram na bini, to me čini srećnom – rekla nam je Lena.

Lidija Vuković (12) dodaje da voli da se druži, igra i peva.

– I ja jedva čekam da počne koncert.

Emilija Vukčević (10) ističe da mnogo voli folklor.

– Jedva čekam da dođem na probe, a koncertu se posebno radujem – kaže Emilija.

Leo Bujić

Koncert je zakazan za nedelju 10. decembra u Zentrum Bärenmatte, Turnhalleweg 1, 5034 Suhr. Početak je u 14 sati, a karte se mogu naručiti onlajn na: Eventfrog.

– Organizacija jednog ovakvog događaja traži potpuni fokus svih članova koji su uključeni i već je odrađeno mnogo posla u vezi sa tim. Moram napomenuti da ćemo 9. 12. imati Veče zahvalnosti na kome ćemo reći jedno veliko HVALA svim ljudima koji su doprineli da ovo divno i uspešno društvo opstane svih ovih godina. Posle koncerta će biti zajedničko druženje uz muziku i piće – kaže predsednik Stefanović.

Najmlađi ansambl: Stotine dece prve igračke korake nauči u klubu

Folklorom čuvaju baštinu

Društvo je osnovano 10. maja 1998. godine sa ciljem negovanja srpske kulture, a za ovih 25 godina nekoliko stotina dece i mladih naučilo je prve folklorne korake u prostorijama udruženja koje trenutno ima 145 igrača i 64 aktivne familije. Ima pet ansambala: dečji, omladinski, prvi ansambl, ansambl 30+ i ansambl za početnike. U njima svima živi želja da se srpska kulturna baština očuva kroz folklor. Znanje prenose sa generacije na generaciju. Na brojnim nastupima na koncertima i drugim manifestacijama, igrači ne samo da prezentuju lepotu narodnih nošnji, već i prelepe narodne pesme, čine da stari srpski narodni instrumenti zazvuče po novom i očaraju publiku živahnim igrama.

Poznati koreografi sa prostora bivše Jugoslavije učinili su društvo bogatim sa više od 20 autentičnih koreografija. Više puta su učestvovali na Evropskim smotrama folklora na kojima su osvajali zlatne i srebrne plakete za koreografije, autentičnost nošnje, soliste i pevačke grupe. Na prethodnoj Evropskoj smotri osvojeno je treće mesto. SKUD “Vuk Stefanović Karadžić” izabralo je Svetog Dimitrija za svog zaštitnika.

Spasa Vranješ

Čarobna priča

Spasa Vranješ je profesionalni pevač i igrač u Nacionalnom ansamblu Kolo Beograd. Završila je baletsku i muzičku školu u Novom Sadu. Pored angažmana u ansamblu Kolo bavi se pedagoškim radom kao stručni saradnik u mnogim kulturno-umetničkim društvima u Beogradu. Kao umetnički rukovodilac svih pet ansambala u SKUD “Vuk Stefanović Karadžić” u Šenenverdu radi na pripremi jubilarnog koncerta.

– Presrećna sam što sam deo ove priče i što me je ovo udruženje angažovalo da kao umetnički rukovodilac dam svoj doprinos da ova priča bude i više nego čarobna – rekla je Spasa Vranješ.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here