Z. Mirković

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin istakao je danas u Beču, gde je dobio pohvale od svog austrijskog kolege Gerharda Karnera za odličnu policijsku saradnju, da EU treba konačno da formuliše zajedničku migrantsku politiku, što nije učinila od 2015.godine Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karner rekao je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, da austrijska i srpska policija odlično saradjuju i dosledno deluju u borbi protiv ilegalne migracije, trgovine ljudima, i narkotika.

Preneo je da je razgovarano o više uspešnih policijskih akcija, kako u borbi protiv trgovine ljudima, tako i narkotika.

Karner je preneo da je zahvaljujući informacijama iz Srbije nedavno uhapšen šef bande krijumčara ilegalnih migranata, koji je odgovoran za prebacivanje u EU više od 2.000 ilegalaca.

Karner je naglasio da je situacija na Zapadnom Balkanu za Austriju veoma bitna, jer od nje zavisi i bezbednost u njegovoj zemlji.

Ukazao je da postoji odlična saradnja Srbije i Austrije na više nivoa, i da su danas dogovorili dalje sastanke i razmene, kao što je krajem septembra skup o sajber kriminalu.
„Važno je da naše zemlje saradjuju intenzivno posebno vezano za borbu protiv svakog oblika ekstremizma, sajber kriminala, ali pre svega ilegalne migracije i trgovaca ljudi. Saglasni smo da je trgovina i krijumčarenje ljudi najgori oblik organizovanog kriminala. Krijumčari za svoje usluge traže od 3.000 do 5.000 evra i koriste muku ljudi. Moramo da se suprostavimo tome i zato nam je potrebno partnerstvo sa Zapadnim Balkanom, a posebno Srbijom”, kazao je Karner.

On je istakao da po broju zahteva za dobijanje azila u Austriji gradjana iz Maroka, Pakistana i Bangladeša može da se vidi da je ilegalna migracija ponovo u porastu.

„Važno je pokazati da azil mogu dobiti samo oni kojima je potrebna pomoć jer beže od rata, ali ne i ekonomske izbeglice”, podvukao je Karner.

Najavio je pojačanu saradnju u zaštiti srpsko-severno makedonske granice, uz dronove koji mogu vršiti noćni nadzor državne medje.

Ministar Vulin je kazao da je od početka godine više od 12 tona ratličitih narkotika zaplenjeno u Srbiji, a najveći deo nije trebalo da završi na srpskom tržistsu, već je bio namenjen tržištu zapadne Evrope pa time i Austrije.

„Svaki kilogram narkotika koji zaplenimo u Srbiji je bar pola kilograma manje u Beču. Svaki uspeh srpske policije protiv organizovanih kriminalnih bandi na našoj teritoriji je pomoć i austrijskim kolegama, jer to znači neće stizati narko dileri a ni ubice sa našeg prostora”, podvukao je on.

Vulin je istakao da je ponosan na zajedničkoj akciji, koja je sprovedena u Beču, gde je razvijena organizovana kriminalna grupa koju su sačinjavali državljani Srbije, a koji su imali čak osam laboratorija za proizvodnju kanabisa.

Neka od tih lica uhapšena su na teritoriji grada Beča, a neka u Obrenovcu, dodao je on.
Kazao je da je to samo jedan primer zajedničke akcije, uspešne saradnje.

„Migrantska kriza nije prošla, iako se zbog dešavanja na istoku Evrope stiče utisak kao da ne postoji. Evropa greši ako misli da može da zanemari migrantsku krizu, ona je tu i nastaviće da raste. Brojeve koji vidimo na teritoriji Srbije ukazuju na porast, a nikako na smanjivanje”, podvukao je Vulin.

Rekao je da od 2015. do danas Evropa nije uspela da formuliše zajedničku migrantsku politiku i poručio da Srbija neće biti parking za migrante, niti sabirni centar gde će migranti čekati priliku za prelazak u zapadnu Evropu.

„Srbija je snažna država koju vodi snažan predsednik Aleksandar Vučić, koja će umeti da zaštiti svoje granice”, naglasio je Vulin.

„Evropa nikako da kaže šta hoće, da li hoće migrante ili ne. Od tog odgovora zavisi sve ostalo. Ako hoćete migrante onda organizujte načine njihovog kretanja gde treba da dodju, ko treba da ih prihvati. Mi kao zemlja van EU, a koja se nalazi na vašim granicama omogućićemo onda da ih bezbedno transportujete. Ako nećete migrante onda kažite da nećete i pomozite nam da čuvamo svoje granice”, istakao je ministar.

On je naglasio da od 2015.Evropa nije odlučila šta hoće, da li hoće da se iz svih zemalja Azije milioni presele u EU ili neće.

„Mi nikako da čujemo taj jednostavni odgovor. Da li želite da se Avganistan preseli u EU ili ne. Ako ne želite dajte da radimo na zaštiti granica. Ako hoćete migrante dajte da organizujemo privatne kampove u Kandaharu”, rekao je on.

Zatražio je i da se Srbja tretira, kada su i pitanju fondovi za borbu protiv migrantske krize, kao da je članica EU.

„Imamo iste probleme i zašto bi ih rešavali na drugačiji način. Fronteks ne treba da bude samo čuvar spoljnih granica EU. Nama dolaze migranti iz EU, udju u Srbiju, pa pokušaju da ponovo udju u EU. Uloga Fronteksa mora biti drugačija, da budu i na granicama zemalja koje nisu članice”, zatražio je Vulin.

Rekao je da postoje brojni problemi koje EU ne može da reši bez Srbije, a jedan je migrantski, i zato treba da Srbiju tretira kao saveznika i partnera.

„Vučić je bio možda jedinu evropski lider van granica EU koji je potpuno otvoreno ponudio pomoć u rešavanju migrantskih problema. Mi smo sebe obavezali da uvek imamo spremne kapacitete ako se migranti pojave na našoj granici. Potvrdili smo da je to tako i da smo humani i organizovani”, rekao je on.

Takođe je kazao da je pitanje da li Evropa želi Srbiju u svom članstvu.

„To je jš jedno jednostavno pitanje na koje ne dobijamo odgvor. Ako nas želite u svom članstvu tretirajte nas kao ravnopravnu zemlju koja može da pomogne. Ako ne želite nema potrebe da se prave platforme i papiri. Mi ćemo i tada dalje biti pouzdan sused i siguran saveznik. Ne treba nam članstvo u EU da bi saradjivali sa policijom drugih zemalja. Mi se razumemo i borimo protiv zajedničkih problema. A za neke druge stvari potrebno je doneti političke odluke”, naglasio je on.

On je istakao da Srbija i Austrija imaju odličnu policijsku saradnju.

„Mi smo u Srbiji navikli da nam iz Evrope obično stižu zahtevi da nešto moramo, da se od nas nešto apsolutno traži, da se ne pitamo šta mislimo o tome već da budućnost zavisi da li ćemo ispuniti jedno ili drugo. Zahvalan sam Austriji što Srbiju tretira kao partnera, sa njom razgovara, poštuje je. Ne možete imati boljeg i sigurnijeg saveznika od Srbije”, podvukao je on.

O uspesima policijske saradnje Srbije i Austrije govorio je i Andreas Holcer šef kriminalističke službe Austrije, koji je kazao da je Srbija za njih strateški i operativno važan partner.

„U srpskim vlastima imamo partnere koji nas podržavaju u svim oblastima kojim se bavimo”, rekao je on.

Kazao je da Srbija ima posebno važan značaj u borbi protiv narkotika, jer je Srbija zemlja tranzita i sedište nekih narko grupa.

Prošle godine je 1.062 državljanina Srbije krivično gonjeno zbog kršenja zakona o narkoticima, preneo je on.

Ukazao je da je zajedničkom akcijom uhapšen Abu Abd, Iračanin, koji je identifikovan i uhapšen u Srbiji, i koji je prebacivanjem ilegalaca zaradio najmanje devet miliona evra.
šef Kriminalističke službe Srbije Bogdan Pušić rekao je da i sada postoji nekoliko zajedničkih operativnih obrada i da očekuje da će u veoma bliskoj budućnosti biti još uspešnih akcija protiv organizovanog kriminala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here