RTS
PALA POSLEDNJA KLAPA: Tihomir Stanić kao Ivo Andrić

Glumac Tihomir Stanić ostvario je jedan od većih glumačkih i životnih snova – završeno je snimanje serije “Nobelovac” u kojoj je glumac, reditelj i jedan od autora. Poslednja klapa pala je u Višegradu, a osam epizoda o životu Ive Andrića gledaćemo na jesen 2024. godine.

Serija je posvećena Ivi Andriću, velikanu srpske književnosti 20 veka. Tihomir Stanić ima nekoliko uloga u projektu koji smo, kako ističe kao nacija bili dužni da napravimo.

– U produkciji Radio-televizije Srbije, a mi smo bili izvršna produkcija, završili smo snimanje serije “Nobelovac”. To je serija od osam epizoda, govori o životu našeg jedinog nobelovca, koji je 26. oktobra, tad počinje radnja serije, saznao da je dobio Nobelovu nagradu”, istakao je Tihomir Stanić.

Prema njegovim rečima, serija se odvija tokom nekoliko nedelja uoči uručenja nagrade u Stokholmu.

Dešavanja u ta dva meseca našeg pisca vraćaju u prošlost.

– Vraćamo se nakratko u 1895, pa onda od 1914. do 1920. Najzastupljeniji je period od 1941. godine, kada Andrić u Beogradu, u toku rata, piše svoja najznačajnija dela – “Na Drini ćuprija”, “Travnička hronika” i “Gospođica”, i kada u jednom dogovoru sa novim vlastima objavljuje ta dela, i postaje deo kulturne elite novog sistema”, objašnjava Stanić koji je jedan od autora serije, igra glavnu ulogu i režira zajedno sa Borišom Simovićem.

Za seriju “Nobelovac”, Stanić se, kako kaže, pripremao godinama.

– Ništa nisam morao. Ja to radim već decenijama. Još kao dete sam bio fasciniram Ivinom ličnošću. Decenijama govorim napamet “Na Drini Ćuprija”. Nekoliko puta sam se pojavio u liku Ive Andrića. Primenio sam jedno staro pravilo da su za produkciju najvažnije tri stvari: prva stvar, koja je važna, su pripreme, druga stvar koja je važna su pripreme i treća stvar koja je važna su pripreme. Pripremili smo se dobro, cela ekipa. Sve probleme ili nesporazume koji su mogući u toku snimanja i organizacije smo prenebregli jer smo bili dobro pripremljeni”, naglasio je srpski umetnik.

Stanić je jednom prilikom istakao kako su u seriji značajni trenuci u Andrićevom životu, ali je otkrio i da će se u seriji pored pomenutih književnika pojaviti značajne istorijske ličnosti kao što su Milovan Đilas, Radovan Zogović, Josip Broz Tito, Rodoljub Čolaković, Isidora Sekulić.

Glumci iz regiona

Glumac naglašava da u seriji igra brojna glumačka ekipa iz regiona.

– Imamo 145 uloga. Nekolicina glumaca je iz Slovenije, sedam-osam iz Hrvatske, iz Splita, iz Crne Gore, zato što su likovi odatle i govore svojim autentičnim jezikom. Mladi i stariji Krleža su iz Hrvatske – Damir Lončar i Kristijan Petelin. Mladi Andrić je Igor Jurinić iz Zagreba, Selma Alispahić iz Sarajeva, igra Milicu Babić, Andrićevu ljubav”, nabraja Stanić i dodaje da će gledaoci u “Nobelovcu” videti mnogo toga što se ne zna o čuvenom književniku i njegovom životu.

Selma Alispahić kao Milica Babić

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here