EPA-EFE/BIANCA DE MARCH

NSW i Viktorija najavili su skoro identične planove, kako bi usporili širenje korone kada se učenici sledeće nedelje vrate u klupe, oslanjajući se pre svega na brze testove (RAT).

Premijeri Dominik Perote i Danijel Endrjuz izneli su u nedelju detaljne planove, priznaju
i da su sarađivali i da su dve najveće nadležnosti bile sinhronizovane.

Lideri su se složili da je povratak učenika, nakon dve godine neujednačenog odlaska u škole, prioritet uprkos omikron talasu koji je zahvatio kontinent.

Perote je rekao da su pojedini đaci učenici proveli četvrtinu školovanja kod ku
e, i ocenio da je najvažnije da im se omogući da uživaju u svim aspektima obrazovanja na bezbedan i razuman način.

Testiranje dva puta nedeljno

Obe države će obezbediti školskom osoblju i učenicima dovoljno brzih testova kako bi se olakšalo nadzorno testiranje dva puta nedeljno, tokom četiri nedelje prvog semestra.
U NSW, Perote je najavio da će vlada obezbediti više od 12 miliona RAT-a za 3.150 obrazovnih ustanova, kao i za zaposlene predškolskih centara.

Škole bi do srede trebalo da dobiju prvih šest miliona testova spremnih za distribuciju roditeljima.

U Viktoriji, Endruz je rekao da će ukupno 14 miliona RAT-a biti isporučeno u narednim nedeljama. Do početka škole, sledeće nedelje biće obezbeđeno 6,6 miliona testova.
Endruz je istakao da će biti dovoljno testova za svakodnevnu upotrebu u specijalizovanim školama, kako bi se deca bolje zaštitila od bolesti.

Nema praćenja kontakata

Škole se više neće zatvarati u Novom Južnom Velsu ili Viktoriji ako je učenik pozitivan na virus, i neće biti praćenja kontakata učenika ili osoblja.

Zamenik premijera Viktorije, Džejms Merlino, rekao je da će pristup u školama i vrti
ima od sada biti kao u skladu sa bilo kojom zaraznom bolešću, a istog mišljenja su i kolege iz NSW.

Roditelji dece koja su pozitivna na kovid u NSW ili Viktoriji moraće da zadrže dete kod ku
e, obaveste školu i prijave slučaj nadležnom zdravstvenom organu.

Na školama  će tada biti da kontaktiraju druge roditelje kako bi ih obavestile da je u zajednici postojao pozitivan slučaj i da prate njihovo dete zbog mogućih simptoma.

I u Novom Južnom Velsu i u Viktoriji svako ko je pozitivan na koronu mora da se izoluje sedam dana.

Obavezne maske

Maske će biti obavezne za osoblje srednjih škola i učenike u obe države.

Dve države se, međutim, razlikuju kada su u pitanju maske u osnovnoj školi. U Viktoriji su obavezne za učenike trećeg i viših razreda osnovne škole, s tim da je preporuka da nose i učenici u pripremnom, prvom i drugom razredu.

S druge strane, maske u NSW samo su preporučene, ali ne i obavezne za učenike u osnovnoj školi.

Treća doza za nastavnike

Treća doza vakcine protiv kovida biće obavezna za školsko osoblje u Viktoriji.
Merlino je najavio da će se od zaposlenih u školskom i predškolskom sistemu zahtevati dopunska vakcinacija do 25. februara ili u roku od tri meseca i dve nedelje od druge vakcine.

Inače, do kraja četvrtog tromesečja 2021, ukupno 99,7 odsto osoblja je bilo vakcinisano sa dve doze.

U NSW, Perote je rekao da će se od školskog osoblja u državnim ustanovama zahtevati dopunska vakcina.

Portparolka ministra obrazovanja, Sara Mičel, rekla je da vlada još radi sa Zdravstvom države na ažuriranju naloga. Ujedno je napomenula da će osoblje dobiti dovoljno vremena da se pridržava naloženih promena.

Nastava na otvorenom

Obe državne vlade povećavaju broj prečistivača vazduha u školama. Novi Južni Vels će školama podeliti oko 20.000 uređaja, dok Viktorija obezbeđuje 51.000.

Merlino je rekao da je viktorijanska vlada usredsređena na obezbeđivanje prečistivača za okruženja visokog rizika s lošom ventilacijom, kao što su muzičke sobe, sobe za osoblje i unutrašnje menze.

Merlino je rekao da bi neki časovi mogli da se odvijaju napolju, posebno tokom toplijih meseci. On je rekao da se više od 1.800 škola prijavilo za vladinu bespovratnu pomoć
za zaštitne šatore, napominju i da je izgradnja već počela u više od 300 škola.

Kadrovski aranžmani

Obe državne vlade su označile da će nedostatak osoblja biti jedan od najvećih izazova kada se učenici vrate u klupe, jer su pojedini nastavnici pozitivni na virus ili moraju da ostanu kod kuće kako bi se brinuli o bolesnima ili bliskim kontaktima.

Državni lideri su rekli da će, pored povremene radne snage, koristiti penzionisano nastavno osoblje, studente završnih godina na univerzitetima, razredno osoblje, direktore škola i zamenike direktora kako bi učionice bile otvorene.

Merlino je dodao da je učenje na daljinu krajnje rešenje i da će se učionice zatvoriti samo zbog nedostatka osoblja na najkraći vremenski period i samo za određene škole.

I NSW i Viktorija će dozvoliti nastavnicima da rade u školi čak i ako su bliski kontakt sa pozitivnim slučajem sve dok im je negativan RAT.

Odlaganje u Kvinslendu

Ministarka zdravlja Kvinslenda, Ivet Dat, isključila je učenike škola za brzo testiranje na antigen dva puta nedeljno, s tim da je početak školske godine odložen za dve nedelje. Prema njenim rečima, nema nacionalnog zdravstvenog saveta da se RAT primenjuje dvaput nedeljno, te da to nije naročito zahvalan test. Sem toga, Kvinslend nema dovoljno zaliha ovih testova.

Školske priredbe

Obe države su rekle da će školski događaji, kao što su skupštine, sport ili ekskurzije biti dozvoljeni da se nastave imajući u vidu i kovid planove zaštite.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here