EPA/Boris Pejovic

“Crna Gora ostaje posvećena punom doprinosu sistemu kolektivne bezbednosti kroz afirmaciju vrednosti koje Severnoatlantska alijansa baštini, ali i kroz dalja ulaganja u sektor odbrane, kako bi se postojeći odbrambeni kapaciteti dodatno unapredili”, poručila je ministarka odbrane Olivera Injac.

Ona je povodom 72. godišnjice od osnivanja NATO-a istakla da je ovaj datum važan podsetnik da NATO predstavlja ne samo najsnažniji politički i vojni savez u istoriji, već da je to organizacija koja je nastala na temelju ideje i vizije univerzalnog prava na slobodu koja je uokvirena fundamentalnim demokratskim principima.

– Osnovni stub na kojem se temelji partnerstvo sada već 30 država članica je kolektivna odbrana i sadržan je u članu 5 Vašingtonskog ugovora kojim se napad na jednu državu članicu NATO-a tretira kao i napad na sve ostale. Biti deo jednog takvog sistema je privilegija za državu Crnu Goru i važno je istaći da već u junu obeležavamo četvrtu godišnjicu pristupanja Severnoatlantskoj alijansi. Osim prilike da deli zajedničke ideje i vizije zapadnih demokratija, Crna Gora je stekla mogućnost da kroz ravnopravno učešće u procesu donošenja odluka po principu konsenzusa utiče na kreiranje globalnih bezbednosnih politika – kazala je Injac.

U cilju afirmacije principa kredibilnog i pouzdanog savezništva, kako je istakla, Crna Gora pruža konkretan doprinos zajedničkim naporima Alijanse na planu jačanja kolektivne bezbednosti i očuvanja mira.

“Konkretno, pripadnici 5. kontingenta Vojske Crne Gore učestvuju u okviru Multinacionalne borbene grupe, kao deo NATO misije Ojačanog isturenog prisustva (eFP) u Letoniji. U misiji na Kosovu su pripadnici Ministarstva i Vojske, a u toku je i priprema za upućivanje prvog predstavnika u okviru NATO misije u Iraku. Važno je, takođe, podsetiti na uspešno okončano angažovanje crnogorskih vojnika u misijama ISAF i Odlučna podrška u Avganistanu, koje je trajalo punu deceniju i gde je učestvovao ukupno 21 kontigent sa više od 550 pripadnika. Ovo iskustvo je bilo od presudnog značaja za razvoj čitavog spektra vojnih sposobnosti, posebno u segmentu dostizanja interoperabilnosti sa oružanim snagama različitih NATO partnerskih država – rekla je Injac.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here