elements.envato.com
Ključna uloga ishrane u zdravlju mačaka

Većina ljudi koji imaju za ljubimce mačke voli da se mazi sa njima i da ih gleda kako se igraju. Međutim, da bismo uživali u njihovom društvu što duže, važno je da se pobrinemo za njihovu ishranu.

Kao i kod ljudi, ishrana igra ključnu ulogu u zdravlju mačaka. U ovom tekstu, otkrivamo zašto je pravilan izbor hrane važan za dugovečnost mačke i predstavljamo neke od najboljih brendova hrane na tržištu.

Hrana bogata proteinima i vitaminima

Mačke su mesojedi, što znači da im je potrebna hrana bogata proteinima. Bez dovoljne količine proteina u ishrani, mačke mogu da iskuse probleme sa zdravljem, uključujući gubitak mišićne mase i probleme sa kožom i krznom. Zato je važno da izaberete hranu koja sadrži visok procenat proteina, poput pilećeg, ćurećeg ili goveđeg mesa.

Osim proteina, važno je da hrana za mačke sadrži i druge hranljive sastojke poput vitamina i minerala. Ovi sastojci pomažu u održavanju zdravog imunološkog sistema, sprečavajući bolesti i infekcije. Hrana koja sadrži vitamine A, C i E, kao i minerale poput kalcijuma i fosfora, može pomoći u održavanju zdravlja mačke.

Kada biramo hranu za mačke, treba da obratimo pažnju na sastojke hrane. Hrana koja sadrži visok procenat žitarica i niski procenat proteina nije dobra opcija za mačke. Takođe, hrana koja sadrži veštačke boje, arome i konzervanse može biti štetna po njihovo zdravlje.

Prilagodite ishranu uzrastu i načinu života mačke

Važno je znati da kroz različite periode života mačka zahteva drugačiju vrstu ishrane. Zbog toga imamo hranu namenjenu mačićima, hranu za odrasle mačke i hranu za starije mačke.

Hrana za mačiće treba da bude visoke nutritivne vrednosti, bogata vitaminima, u prvoj godini života kvalitet ishrane je važan za pravilan rast i razvoj.

Kada su u pitanju odrasle mace ulogu u odabiru hrane igra i to da li je mačka sterilisana ili ne, kao i da li živi isključivo u stanu ili više vremena provodi napolju. Mačke koje su sterilisane i žive samo u stanu manje su aktivne i sklonije su gojenju.

Gojaznost kod mačaka može izazvati razna oboljenja poput dijabetesa i probleme sa zglobovima. Zbog toga je naša preporuka za sterilisane mačke hrana Hills sterilised adult koja pomaže sterilisanim mačkama da se ne ugoje. Napravljena je od visokokvalitetnih i svarljivih sastojaka kao što su kukuruz, piletina i ćuretina, minerali, riblje ulje i dr.

Briga o ishrani jedan je od osnovnih preduslova da bi mačke imale dobro zdravlje i u poznim godinama. Hrana za seniore treba da bude bogata vitaminima, kao i mineralima poput kalcijuma koji utiču i na zdravlje kostiju.

Suva ili vlažna hrana za mačke?

Dilema koja često okupira vlasnike kućnih ljubimaca tiče se i toga da li dati prednost vlažnoj ili suvoj hrani. Najbolje je kombinovati oba tipa ishrane, mada treba dati prednost suvoj hrani. Kako mačke imaju od 10 do 20 manjih obroka u toku dana, treba znati da suva hrana treba da čini barem 2/3 ukupnih obroka tokom dana.

Vlažna hrana bi u suštini trebala da bude dodatak ishrani, najbolje bi bilo da to bude jedan obrok dnevno kako ne bi nepovoljno uticala na varenje i zdravlje zuba u mačke.

Izaberite najkvalitetniju hranu za svoju mačku u Happy Dog Club prodavnicama.

Veliki izbor hrane najpoznatijih proizvođača

U Happy Dog Club prodavnicama možete pronaći suvu i vlažnu hranu najpoznatijih proizvođača hrane za mačke, kao što su: Farmina, Royal Canin, Hills, Purina. Kvalitet hrane je ono što ove proizvođače izdvaja i sa njihovim proizvodima možete biti sigurni da će vaša mačka biti zdrava, sita i srećna.

Bilo da je u pitanju suva ili vlažna hrana, u Happy Dog Club prodavnicama pronaći ćete veliki izbor od preko 10 ukusa: piletina, jagnjetina, pačetina, svinjetina, zečetina, tuna, srnetina itd…

Brzo i jednostavno poručite hranu za mačke preko Happy Dog Club sajta.

Uz prilagođen način pretrage, na sajtu Happy Dog Club, brzo i jednostavno ćete odabrati hranu za vašu mačku. Pored uzrasta i vrste hrane možete birati omiljenog proizvođača i hranu koja je trenutno na popustu.

Birajte najbolje za svoje ljubimce uz Happy Dog Club!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here