EPA/ Francisco Seco
Hrvatski premijer Andrej Plenković

Plenković je poručio da je “Hrvatska reagovala sa istom hitnošću i posvećenošću u spasavanju građana Kosova, kao što bi reagovala da su njeni državljani“.

“Za građane Kosova učinili smo ono što bismo učinili za naše Hrvate”, rekao je Plenković i dodao da osećaju veliku tugu “za svakim životom izgubljenim tog dana”, prenosi “Kosovo onlajn”.

On je naglasio da je “ova nesreća tragedija za Kosovo i njegov narod, ali je isto tako tragična i izvor velike patnje za građane Hrvatske”.

Ipak, prema rečima Plenkovića, koliko god s jedne strane osećali bol, s druge su ispunjeni ponosom, nakon izuzetno brze i profesionalne reakcije “svih hrvatskih institucija i službi”.

– Odmah su reagovali i napor je bio maksimalan da se pomogne svim povređenima i onima koji na sreću nisu povređeni. Takva mobilizacija i stajanje uz bok putnika sa Kosova prirodna je reakcija Hrvata na Albance. Nesreće nas primoravaju da ostanemo zajedno. To smo pokazali ne samo u ovoj nesrećnoj situaciji, već i u prošlim krizama i opasnostima u poslednjih 30 godina – poručio je Plenković.

On je ukazao na dobre bilateralne odnose Kosova i Hrvatske što je, kako je rekao, dokazano “izuzetnom bilateralnom saradnjom i razmenom poseta”.

Plenković je naglasio i da je pomogao kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju da što pre stigne u Hrvatsku i poseti povređene u toj nesreći.

– Odmah sam odložio druge aktivnosti i promenio planove da otputujem iz Dalmacije u Slavonski Brod i sastanem se s njim i njegovim ministrima – rekao je Plenković i dodao da posebnu zahvalnost upućuje i pilotima Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva, “koji su kosovsku delegaciju prevezli hrvatskim vojnim helikopterom u Hrvatsku”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here