Z. Mirković

Građani srpskog porekla koji žive u Austriji imaće priliku da od 6. do 9. juna glasaju na izborima za Evropski parlament, a za njihovu izbornu naklonost nadmeću se političke partije najrazličitijih ideoloških i programskih orijentacija.

Poziv Srbima sa austrijskim državljanstvom da učestvuju na izborima za EP uputio je i Andreas Šider, šef poslaničke grupe austrijske Socijaldemokratske partije (SPO) u Evropskom parlamentu.

Tokom razgovora sa novinarima iz Srbije u Briselu, Šider je naglasio da se Beč smatra „drugim najvećim srpskim gradom“ jer, kako kaže, u austrijskoj prestonici živi oko 300.000 građana koji imaju srpske korene.

“Srbi su poseban deo bečkog identiteta”

– Srbi su već decenijama poseban deo bečkog identiteta i na to ne smemo da zaboravimo. Srpski narod i srpski radnici su i te kako doprineli da Beč izgleda onako kako izgleda danas, a nije ni zanemarljiv njihov kulturološki doprinos – naveo je predstavnik političke grupe socijaldemokrata, druge po snazi u Evropskom parlamentu.

Govoreći o izbornim preferencijama građana srpskog porekla u Austriji, šef delegacije SPO i član Spoljnopolitičkog odbora u EP podvukao je da se Srbi u toj zemlji „snažno bore za demokratiju i socijalnu sigurnost“.

– Stekao sam utisak da srpski narod pripada jednoj veoma snažnoj radničkoj klasi i oni sarađuju sa socijaldemokratama, jer im odgovara socijalna demokratija i žele politike koje garantuju socijalnu sigurnost, regularne plate sa kojima mogu da žive. U našoj stranci imamo ljude sa balkanskim korenima, uključujući i Srbe, a verujem da bi ubuduće trebalo da se fokusiramo na to da i na višim pozicijama u partiji imamo ljude srpskog porekla – istakao je Šider.

Srbe u Austriji interesuje politika, ali i ekonomija i sport

Šider navodi da je upoznao mnogo porodica sa klasičnim srpskim prezimenima, među kojima su i oni koji su u Austriji već četvrta generacija.

– Veoma su zainteresovani za politiku, ali i za druga pitanja – ekonomiju, sport. Stoga ne čudi to što među građanima srpskog porekla imamo i poznate fudbalere, košarkaše i druge uspešne sportiste – napomenuo je Šider.

Odgovarajući na pitanje kako Srbi u Austriji gledaju na njegovo neslaganje sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem po pitanju regularnosti decembarskih izbora u Srbiji, Šider je istakao da je uveren da kritike koje je izneo u vezi sa izbornim procesom nisu uticale na odnose sa građanima srpskog porekla koji žive u Beču i drugim austrijskim gradovima.

1 COMMENT

  1. Zivim i Radim u Austriji i mogu vam napisati , SPÖ je trenutno na 17% u Austriji i ja kao Srbin ću glasati za FPÖ jer nisam spreman da Austriju vidim u rukama Neoliberala koji će nam uništiti Austriju!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here