Lična arhiva
NASTAVLJA TERAPIJE: Teodora sa omiljenom igračkom

Devojčica Teodora Kostadinović (6) iz Zemuna, kojoj je ustanovljen autizam, vratila se sa još jedne terapije u Turskoj. Stanje se od kada je primila matične ćelije popravlja, ali još uvek nije na kraju ovog puta. Njena mama Jovana kaže da i dalje čine sve da njihova devojčica bude kao i druga deca.

Lečenje u Japanu

– U trenucima kada sve pokušavamo, plemenitost divnih ljudi nam je velika pomoć i uteha – zahvalna je brižna majka divnim ljudima koji su pomogli lečenje svojim donacijama.

Kaže da je njihova mezimica naučila da čita i piše, da je samostalnija, zahvaljujući terapijama, ali da i dalje neko mora da bude uz nju da joj pripomogne. Saznali su za novu metodu u Japanu, ali su sve potrošili na lečenje i novac im nedostaje. Kao što su nesebično pomagali donacijama drugoj bolesnoj deci, sada mole humane ljude za pomoć.

– Čuli smo od roditelja iz Mladenovca koji imaju isti problem da ta metoda pomaže 30 do 40 odsto i pokušali bismo da lečimo Teodoru. Neprijatno mi je kada kažem da nedostaje novca i da treba opet da tražim, ali želimo da za naše dete učinimo sve što možemo – priča ona.

Jovana je sa 22 godine rodila Teodoru i pošto je bila prvo dete, nisu primetili da ima problema. Videle su vaspitačice da ne reaguje na roditelje koji posle posla dođu po nju i skrenule im pažnju da se ne odaziva kada je pozovu.

– Mi to nismo videli, mislili smo da je mala, pa ne reaguje – kaže Jovana. Veruje da je do tog stanja ćerke moglo da dođe zbog teškog porođaja.

– Porođaj su mi izazvali jer sam navodno probila termin, a sve to je trajalo deset i po sati. Data mi je indukcija, ali sam dobila i epidural, pa nisam osetila kontrakcije – priseća se Jovana.

Beba je, prema njenim rečima, bila otečena, naduvena i sa modrim ustima, a pretpostavila je da je to zato što je dugo bila u porođajnom kanalu. Nije plakala po rođenju, a zvuk je ispustila tek kada su joj očistili disajne puteve. Taj plač nije bio glasan, a smeštena je u inkubator.

Teška dijagnoza

– Kada sam razgovarala sa doktorkom prvo me je pitala zašto je porođaj bio tako težak, mada ja to nisam znala. Očito se odrazilo na Teodoru i mada mi niko ništa nije rekao verujem da je u nekom momentu izgubila kiseonik – priseća se Teodorinih prvih dana života.

Kada je saznala za dijagnozu imala je 24 godine i od velikog šoka i stresa proradila joj je štitna žlezda. Potom je prihvatila realnost i krenuli su u lečenje.

– Najpre je dijagnoza bila disharmonični razvoj i narednih godinu dana, Teodora je kod logopeda išla četiri puta nedeljno. Na prvoj proceni inteligencije imala je ILj 66, a posle šest meseci 106.

– Redovno je vodimo kod defektologa i logopeda. Trudimo se koliko god je moguće da se što pre izvuče iz svega. Zaista smo zahvalni svima koji pomognu našoj ćerki na bilo koji način – priča brižna majka.

Jovana ukazuje da uzrok bolesti nije poznat čak ni lekarima. Profesori u Turskoj su joj rekli da to može da bude genetski problem, paraziti u crevima, reakcija na vakcinu. Iako situacija nije laka, Jovana zaista na sve gleda sa mnogo optimizma.

– Ne gubimo nadu da će Teodora jednog dana imati normalan razvoj i da će biti kao njeni vršnjaci – kaže Jovana.

Od kada je krenula na terapije matičnim ćelijama, napredak je vidan.

– Ranije Teodorin govor nije bio povezan sa situacijom u kojoj se nalazi i nije mnogo pričala, već nas je vukla za ruku jer nije mogla da kaže šta želi. Sada imamo komunikaciju sa njom – objašnjava mlada majka.

Plemenitost krasi ovu mladu ženu i njenog supruga koji kada Teodori nije hitan novac, prenose sredstva sa njenog računa onima kojima jeste.

Prebacili su po 50.000 dinara na druge račune i tako pomogli lečenje neke dece, od onih najmlađih, preko tinejdžera i nekim mladim ženama.

– Život ne može da čeka, a mi smo tada imali vremena da skupimo pare za Teodoru – priča Jovana.

Pomažemo druge

Jovana Kostadinović objašnjava da kada za ćerku nije urgentno, ne želi da čuva njen novac na računu, a da druga deca umiru.

– Kad god smo u mogućnosti pomognemo kako možemo. Iako i mi sakupljamo novac za Teodoru, ima dece koja su manje vidljiva, a neophodno im je za lečenje, pa apelujem na dobre ljude da pomognu ugroženima i bolesnima, ako mogu – priča ona.

Kontakt

Budimo humani i pomozimo Teodori:

Slanjem SMS poruke: Upišimo 1235 i pošaljimo na 3030

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001381500-68

Uplatom na devizni račun: 160-6000001381477-40

IBAN: RS35160600000138147740

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Skeniranjem NBS IPS QR koda na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here