Vesti

Većina novčanika sa ličnim dokumentima, karticama završava u kontejnerima i kantama za đubre.

– Radnici gradske čistoće prvo što rade kad čiste kante ili kontejnere, jeste da pogledaju u njih i vide da nema bačenog novčanika. Ako nađu neki, a to se dešava praktično svaki dan, ukoliko je naš čovek, nađu njegov broj telefona i odmah ga zovu uz reči “Bato, našao sam ti novčanik, da častiš”, što oštećeni naravno i uradi. To im je lepo dodatni prihod, kako nam pričaju, pa uvek prvo gledaju u kante za otpatke, da vide šta ima bačeno. To je korisno i opljačkanom, da ne mora da vadi nova dokumenta i kartice. Svi su na kraju zadovoljni – prepričavaju nam policajci šta se dešava ne beogradskim ulicama i svetu kradljivaca.

Uslikale operativce

Koliko su opasne i organizovane ove kriminalne bande iz Bugarske, koje dobro sarađuju i sa srpskim policajcima, pokazuje slučaj jedne od uhapšenih.

– Posle jednog džeparenja uhapsili smo Bugarku i pregledali njen mobilni telefon u potrazi za dokazima. Otkrili smo da među fotografijama ima slike operativaca policije koji rade na njihovom slučaju i koji patroliraju Knez Mihailovom. Očigledno su im srpski kriminalci sa kojima sarađuju, odnosno ta osoba kod koje su prijavljeni, dao logističku podršku i poslao svoju ekipu da tajno slika policajce koji rade na ovim slučajevima – prepričavaju policajci za “Vesti”.

Pomoć Ambasade Kine

Veliki problem u rešavanju ovih slučajeva jeste nedostatak prevodilaca.

– Pošto su žrtve stranci, moramo imati sudskog prevodioca sa nama. U prvo vreme smo angažovali naše sudske prevodioce, ali pošto MUP nije imao para da ih plaća, odnosno kasnio je sa isplatama, malo ko hoće da nam se odazove. Pošto su ove krađe postale sve češće, a među žrtvama je mnogo Kineza, kojima nismo mogli da obezbedimo prevodioca, morala je da reaguje i Ambasada Kine u Srbiji. Poslali su nam svoje službenice, koje su u smenama dežurale, kako bi bile tu kada dođe opljačkani turista iz Kine da prijavi slučaj i kako bi mogli odmah da reagujemo – pričaju nam policajci sa kakvim se sve problemima susreću u rešavanju ovih slučajeva.

Izvor:
B. Đokić - Vesti

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime