pexels.com
Foto: Ilustracija

U prvih devet meseci ove godine u Srbiji je rodeno 356 beba više nego prošle godine, a ministarka za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović ukazuje da je budžet za stimulisanje rađanja prošle godine bio 500 miliona, a ove godine je 650 miliona dinara.

Ona je za RTS rekla da će budžet za te namene u narednoj godini biti i veći i da će država nastaviti mere podrške za radanje, a predviđeno je i više novca za pomoć roditeljima koji dobiju drugo i peto dete.

– Povećaće se vremenski period u kom će se porodice sa dvoje dece stimulisati, jer je sad samo dve godine. Ako se rodi peta beba, biće isti oni uslovi kao i za četvrtu – do desete godine deteta 18.000 dinara mesečno – najavila je ministarka.

Đukić Dejanovićeva je istakla da postoji malo socijalno-odgovornih poslodavaca koji imaju vrtiće u okviru firme i dodala da ce država iz sopstvenih sredstava stimulisati takve poslodavce.

– Najbolji radnik je roditelj, on je najmotivisaniji da radi dobro. Jedan deo poslodavaca vec to shvata. Nešto će dati oni, nešto mi, stimulisaćemo ih – naglasila je ministarka.

Đukic Dejanovićeva je iznela podatak da je u prvih devet meseci ove godine rođeno 356 beba više nego prošle.

– To je prvi optimističan podatak. Krenulo je da se rađa više dece. Najviše se bebe rađaju u najvećim centrima, gde živi najveći broj mladih – navela je ministarka.

Prema njenim rečima, u poslednje tri godine je sve veći broj žena koje rađaju, a zaposlene su. Takođe, među majkama koje imaju troje dece, svaka četvrta ima fakultet.

U Srbiji ima oko 130.000 samohranih roditelja. Đukić Dejanovićeva ukazuje da mnogi od njih i ne znaju svoja zakonska prava – da radno vreme ne mora biti fiksno, da može da se bira smena, da može da se radi od kuće.

– Istraživanje je pokazalo da ne treba menjati normativu, već da treba edukovati zaposlene. Raste broj onih poslodavaca koji povoljno odgovaraju na takve zahteve zaposlenih – dodala je Đukić Dejanović.

2 KOMENTARA

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime