Za prijatelje srpska muzika, hrana i knjige

0

Veče srpske hrane i muzike je prava prilika da se zainteresovane Bečlije bolje upoznaju sa kulinarskim, ali i muzičkim blagom u najboljoj srpskoj tradiciji. Domaćin je bio član društva, Vladan Radovanović, vlasnik restorana Gabelco koji je gostima ponudio stara srpska jela, a za muzički deo uživanja pobrinuo se Balkan salsa bend.

Prateće ponude bili su – Kratki kurs srpskog jezika i Igraj srpski, da ti se svi smeju. Posebno su uživali austrijski gosti, kojih je bilo koliko i domaćih. Uspeh ove večeri, koja se održava treći put, pokazao je da je ovo dobar put za uklanjanje predrasuda i boljeg međusobnog upoznavanja.

Roditeljski

Članovi Prosvjete zaduženi za koordinaciju Prosvjetine škole srpskog jezika, održali su roditeljske sastanke u odeljenjima škole u 2. i 3. okrugu, podsetivši da škola napreduje, da trenutno ima oko 120 đaka i da do kraja semestra ima još dosta posla na organizovanju obrazovanja naših najmlađih, koji najzad mogu da uče svoj jezik i upoznaju se s kulturom i tradicijom svog, srpskog naroda.

Sa prijateljima iz udruženja Ostra, Prosvjeta je predstavila knjige svojih autora, Kasijane Milošević ("Kroz trnje do zvezda") i Dragoljuba Panovića ("Priče iz Ljubovije"). Program je pripremila i sprovela Zorica Vulić, jedna od najvredijih i najangažovanijih članica Prosvjete.

Predstavnice Ostre, Dragica Pejić i Vesna Klinger, vodile su program, a muzičku pratnju su izvanredno izveli mladi i talentovani muzičari, braća Jankeć. Autori su čitali odabrane delove iz svojih dela, a kraj večeri je ulepšala nadarena Dragica Pejić autorskim izvođenjem performansa "O igri i predigri".

Vladika Andrej kao predavač

Predsednik Prosvjete prof. Srđan Mijalković je pozdravio prisutne, obavestio ih o uspešnoj godini i pozvao ih na programe u sledećoj godini. Duhovni razgovori će biti održani 10. januara, predavač će biti vladika Andrej, a tradicionalni i popularni Srpski novogodišnji koncert u Beču biće održan 14. januara, po običaju sa sjajnim muzičarima i programom, u svečanoj sali Magistrata 3. bečkog okruga.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here