Lična arhiva
ZNAČI IM PODRŠKA: Učenici su dobili stipendije do kraja godine

Delegacija Srpskog centra iz Beča je posetila Kosovo i Metohiju gde je uručila prikupljene donacije za stipendije učenicima gimnazije “Sveti Sava” u Osojanu.

U delegaciji su bili Aleksandar Matić, Bogdan Osmokrović, Jelena Gligović, Anja Simčević, Janko Matić, Zoran Đondović i Miroslav Kraljević.

Ovu posetu iskoristili su da obiđu i brojne srpske svetinje na ovom području, poput Visokih Dečana, Zočišta, Pećke Patrijaršije.

Posetu je posebno obeležio boravak u selu Osojane, gde žive mališani čije se školovanje pomaže akcijom “Za dečju radost”. Njima su uručene stipendije koje će podržati njihovo školovanje do kraja godine.

Članovi Srpskog centra su kao i prilikom svake ranije posete oduševljeni srdačnom i dirljivom dobrodošlicom na Kosovu i Metohiji.

“Domaća hrana spremljena sa puno ljubavi, propraćena pesmom vrednih đaka dovela nas je do suza. Uložili su vreme i veliki trud da nam pokažu zahvalnost za naše skromno zalaganje, time nas zaduživši da nastavimo da dajemo sve od sebe da budemo inovativni i uporni u zalaganju za bolju budućnost naše dece na Kosovu i Metohiji.”, navode iz Srpskog centra.

Juna 2019. Srpski centar je pokrenuo humanitarnu akciju, pod nazivom Za dečju radost, kojom se obezbeđuju redovne mesečne stipendije za studente i srednjoškolce na Kosovu i Metohiji.

Srpski centar sprovodi ovu akciju u saradnji sa veroučiteljem Jovanom Cvetkovićem odnosno eparhijom Raško-Prizrenskom i manastirom Visoki Dečani koji predstavljaju stub okupljanja i podrške srpskog stanovništva na tom području. Organizuju se i stalne posete Kosovu i Metohiji i pomoć se uručuje lično. Obilaskom se pored materijalne pomoći, ugroženom stanovništvu koje živi u teškim uslovima, pruža moralna i ljudska podrška i neguje lični kontakt.

Pomoć je dobrodošla

Novac je prikupljen promocijom ove humanitarne akcije i na brojnim kulturno-umetničkim dešavanjima u Beču. Članovi Srpskog centra su na svim važnijim dešavanjima koje organizuje naša dijaspora u glavnom gradu Austrije neumorno promovisali ovu humanitarnu akciju i uspeli da prikupe sredstva koja su uručili.

Takođe humanitarnu akciju pomažu i ugledni privrednici i ljudi dobre volje. Svako ko želi da pomogne može to da uradi uplatom na žiro-račun: Srpski centar (Serbisches Zentrum) IBAN:AT06 1400 0100 1020 5862, SWIFT code BAWAATWW. Prilikom uplate navesti: STIPENDIJE 2019/2020 Za dečju radost.

Poseta Pećkoj Patrijaršiji

Koreni i slavna istorija

“Obilaskom naših svetinja na ovom području podsetili smo se naše slavne istorije. Preko fresaka i ikona iz 14. veka iz Visokih Dečana, čudotvorne ikone iz Zočišta do slavnog duda iz Pećke Patrijaršije koji je posadio Sveti Sava, a koji i dan-danas stoji i učvršćuje korene postavljene još u srednjem veku, bivali smo sve više i više oduševljeni lepotom i značajem ovih prostora”, navode članovi delegacije koja je boravila na Kosmetu.