Tanjug/AP

Direktorka Instituta “Batut” Verica Jovanović kaže da Krizni štab u kontinuitetu razmatra da li će biti ili ne uvedena mera karantina ili obaveznog negativnog PCR testa za strane državljane koji dolaze u Srbiju, kao i Srbe koji se vraćaju iz inostranstva.

Na pitanje da li se razmatra mera karantina ili obavezan PCR test za strane ili srpske državljane koji dolaze iz inostranstva, Jovanović je naglasila da se Krizni štab bavi tim pitanjem u zavisnosti od aktuelnih uslova.

– Svakako uzimamo u razmatranje kakva su pravila u drugim zemljama koji zahtevaju negativan PCR test ne stariji od 72 sati od trenutka uzimanja brisa i to je uslov u najvećem delu zemalja – rekla je Jovanović i podsetila i na preporuku Svetske zdrastvene organizacije koja kaže da svaka zemlja samostalno odlučuje o uslovima ulaska na njenu teritoriju tokom pandemije.

Dodala je da za ulazak u Srbiju za sada ne postoji nikakav uslov, ali da se pomno prati situacija.

– Ukoliko neko ima simptome naš zdravstveni sistem je svakako tu da odgovori da li kroz preporučivanje karantina onima koji imaju simptome ili upućivanju na bolničko lečenje -zaključila je Jovanović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here