Vesti
Očekuje se da će trku uživo posmatrati više od 80.000 ljudi

Australija će danas ponovo zastati na tri i po minuta, kako bi svedočila galopu rasnih grla ka trofeju 163. Melburn kupa. Najveća trka konja na kontinentu i jedna od najprestižnijih na svetu počinje tačno u 15.00 časova po lokalnom vremenu, na Hipodromu Flemington u glavnom gradu Viktorije.

Na startu trke duge 3.200 metara naći će se 24 trkačka konja, među kojima će biti nekoliko najboljih iz australijskih ergela, kao i elitni galoperi iz Velike Britanije, Francuske, Irske, Japana i Novog Zelanda.

Pored toga što je Melburn kup trka za slavu, prestiž i vredni pobednički pehar, daleko od toga da je finansijski efekat zanemarljiv. Naprotiv, ukupan nagradni fond i ove godine, kao i prošle, iznosi rekordnih osam miliona dolara, koje će podeliti štale najbržih 12 konja.

Deo novčanog kolača koji nosi pobednik iznosi 4,4 miliona dolara, drugom će pripasti 1,1 milion, a trećem 550.000 dolara.

U startnom boksu biće nekoliko konja koji su se takmičili i 2022. godine, među kojima je i pobednik te trke Gold Trip. Međutim, u sedlu ovog francuskog šestogodnog grla neće biti isti džokej, pošto je prošlogodišnji šampion Mark Zara u neočekivanom zapletu pred trku odlučio da jaše pobednika trke Kolfild kup, grlo Without a Fight.

I bez Zare na leđima, Gold Trip opet važi za jednog od najvećih favorita. Ipak, kladionice su u glavnog pretendenta na titulu promovisale engleskog galopera Vaubana, koji je prošle sedmice istrčao impresivnu trku upravo na stazi Hipodroma Flemington. Zara i Without a Fight su postavljeni kao treći favoriti ovogodišnje trke.

Oči ljubitelja trka sa posebnom pažnjom pratiće i britanskog konja s imenom Valiant King, a razlog je što će njega jahati najmlađi džokej na trci, 20-godišnji Zak Lojd. Ovaj momak je već nekoliko godina u vrhu džokejskog Metro šampionata u Novom Južnom Velsu i sada je došao trenutak za njegovo vatreno krštenje u najvećoj trci koju Australija ima.

Nije na odmet podsetiti i da je zbog Melburn kupa danas u celoj Viktoriji državni praznik i neradni dan za zaposlene u državnoj službi i većini privatnih firmi.

Otkazana parada

Ni ovogodišnji Melburn kup nije mogao da prođe bez kontroverzi. Aktivisti i društva za zaštitu životinja ponovo su digli glas protiv korišćenja konja u trkama, u kojima neretko zadobiju povrede koje mogu da ih koštaju i života.

Pod pritiskom ovih udruženja, organizatori su odlučili da ove godine otkažu čuvenu Melburn kup paradu na ulicama grada, ali su o istom trošku najavili i da će ova popularna manifestacija biti ponovo održana već iduće godine.

Osluškivanje odluke RBA

Mnogim ljubiteljima trka mogao bi da presedne ovogodišnji Melburn kup, ukoliko istog dana budu povećane kamatne stope.

Naime, neposredno pred početak trke biće poznata i odluka Odbora Banke državnih rezervi, koja će danas na svom novembarskom zasedanju preispitivati ekonomske prilike, a mnogi eksperti smatraju da će posle četvoromesečne pauze referentna kamata za gotovinu biti podignuta sa trenutnih 4,10 odsto.

Novi rast doneo bi i još jedan skok ionako visokih rata za stambene kredite, kao i do daljeg usporavanja australijske ekonomije u cilju obuzdavanja inflacije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here