EPA/Alessandro Di Marco

Premijer Viktorije Danijel Endrjuz potvrdio je da će plan ove države za izlazak iz lokdauna biti objavljen u nedelju.

Najveći deo novih mera će se odnositi na veće slobode i ponovno otvaranje škola, uz pretpostavku da će Viktorija vrlo brzo dostići 70 odsto vakcinisanih prvom dozom. Očekuje se da bi ovaj cilj trebalo da se postigne do petka.

Prema rečima premijera, plan će sadržati podatke šta će se raditi do kraja septembra, kao i tokom oktobra i novembra. Obuhvatiće različite stavke, kao na primer broj ljudi u bolnicama.

Viktorija je u utorak zabeležila 445 novih slučajeva i dva smrtna slučaja, pri čemu stopa infekcije ne pokazuje znakove usporavanja. Od ukupnog broja pozitivnih, 89 odsto njih nije primilo ni jednu dozu, a preostalih 11 je vakcinisano.

Za sada je u ovoj državi 66,8 odsto stanovništva primilo jednu dozu vakcine, pri čemu je od ranije premijer predvideo da je 70 odsto vakcinisanih barem jednom dozom uslov ublažavanja ograničenja.

Sadašnje zaključavanje trebalo bi da istekne 23. septembra, ali zvaničnici su najavili da bi ograničenja mogla da budu ublažena i ranije, u zavisnosti od stope vakcinisanih.

Prve olakšice

Prema rečima Endrjuza, očekuje se da će u početku ublažiti ograničenja koja se odnose na dozvoljeno kretanje – radijus će se povećati s pet na 10 kilometara.

Takođe, među prvim olakšicama biće dodatni sat za vežbanje napolju, kao i odobrenje inspekcija nekretnina pod određenim uslovima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here