EPA
Direktorka Pošte Kristina Holgejt

Australiju je prethodnih dana zatresla nova afera. Pošte Australije delile su nagrade zaposlenima i šakom i kapom, a četvoro službenika ovog državnog preduzeća su u znak zahvalnosti dobili Kartije ručne satove u vrednosti od po 3.000 dolara!

Čitav slučaj našao se pred senatskom komisijom u Parlamentu, a izvršna direktorka Pošta Australije Kristina Holgejt primorana je da se privremeno povuče sa pozicije dok traje istraga.

Skupi pokloni su prema priznanju Holgejtove dodeljeni grupi zaposlenih koji su radili na sklapanju multimilionskih ugovora sa tri domaće banke, na inicijativu predsednika Upravnog odbora i lično njenu.

Ovaj sporazum realizovan je 2018, a njime su klijenti Vestpeka, Komonvelt banke i NAB mogli da svoje bankarske transakcije obavljaju u u filijalama pošte.

Na pitanje senatske komisije Kristina Holgejt je rekla da pokloni nisu plaćeni novcem poreskih obveznika, ali ni ona ni finansijski direktor Rodni Bojs nisu otkrili koja sredstva su korišćena za kupovinu satova.

– Mi smo komercijalno preduzeće i predsednik je smatrao da ljudi treba da budu nagrađeni za odlično obavljen posao – rekla je Holgejt.

Ali, tu nije kraj. Naime, Pošte Australije su samo tokom poslednjih godinu dana platile 97 miliona dolara na ime nagrada zahvalnosti svojim radnicima. Najveći deo kolača pripao je onima na visokim menadžerskim pozicijama – čak 60 miliona dolara.

Oko 34.500 zaposlenih na pozicijama poštara i radnika u procesnim centrima primili su “bonuse zahvalnosti” od po 600 dolara po osobi, a zaposleni u filijalama i ugovorci, uključujući vozače i vlasnike lokala koji drže deo filijala, dobili su po 500 dolara.

U Poštama Australije brane ove postupke činjenicom da su od početka pandemije dostavili preko 300 miliona paketa i koverti, što je preko tri puta više nego za celu fiskalnu 2018-2019, kada je distribuirano oko 90 miliona paketa. Takođe, objavljeno je da su Pošte Australije u protekloj godini ostvarile profit od 53 miliona dolara pre oporezovanja.

Premijer Skot Morison je izjavio da je zaprepašćen ovim saznanjem o deljenju poklona, podsetivši da iako država ne finansira Pošte Australije, ovo preduzeće je ipak u vlasništvu Savezne vlade i graana ove zemlje.

– Zapanjen sam ovim saznanjem! Izvršna direktorka mora da se povuče, a ako to sama ne uradi , biće smenjena – ljutito je poručio Morison.

Očekuje se da istraga u slučaju Pošta Australije traje mesec dana, posle čega bi afera trebalo da dobije konaan epilog.

Bivšem direktoru 10 miliona godišnje

Pošte Australije je potresla afera i 2018. godine, kada je prethodnik Katarine Holgejt morao da podnese ostavku kad je otkriveno koliko je zarađivao na čelu ovog državnog preduzeća. Naime, bivši izvršni direktor Ahmed Fahur je sa silnim bonusima koje je dobijao zarađivao astronomskih 10 miliona dolara godišnje!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here