Tanjug
Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež

“Pitanje jedinstvenog tržišta na Zapadnom Balkanu je najvažnije pitanje za Srbiju”, poručio je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i istakao da je naša zemlja u prošloj godini privukla 60 odsto svih stranih direktnih investicija u regionu.

Čadež je tom prilikom rekao da su sve ekonomije regiona važne i da bi obim stranih direktnih investicija, koje su prošle godine dosegle skoro tri milijarde evra, bio i veći da je formirano jedinstveno regionalno tržište, saopštila je Privredna komora Srbije.

– Ova brojka bi bila mnogo veća da imamo jedinstveno tržište i za Srbiju i za ostale ekonomije u regionu, jer bi sve one profitirale – rekao je Čadež.

Govoreći o srpskoj ekonomiji i najavljenom novom paketu ekonomske pomoći domaćoj privredi, Čadež je podsetio da su Vlada Srbije i predsednik Republike Aleksandar Vučić na samom početku krize brzo reagovali u dijalogu sa privredom i da je sada na redu novi paket pomoći namenjen privrednicima.

Čadež podseća da je Srbija u prošloj godini, uprkos pandemiji, imala povećanje izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda za 20 odsto i minimalan pad industrijske proizvodnje.

On je istakao značaj novih najavljenih mera za privredu i građane kao i investicije u infrastrukturu i stvaranje ambijenta za privlačenje stranih direktnih investicija.

Takođe, govoreći o plasmanu robe na KiM, Čadež kaže da se nakon potpisivanja Vašingtonskog sporazuma beleži veliki rast prometa i navodi da se broj srpskih kompanija koje su prisutne na KiM polako vraća na nivo iz 2018. godine.

– Posle Vašingtonskog sporazuma beležimo veliki rast plasmana naše robe na kosovsko tržište ali i plasmana robe sA Kosova kod nas. Obe strane profitiraju i to je ono o čemu smo govorili i u Vašingtonu i posle Vašingtona – rekao je Čadež.

Napominje da nije pitanje u odnosima dve strane da li će jedna dobiti ili izgubiti, već da je rešenje u odnosima samo ukoliko svi imaju dobit.

– Ako smo 2018. bez taksi imali oko 2.800 aktivnih kompanija koje su bile prisutne na kosovskom tržištu, 2019. godine to je palo na oko 900 kompanija – naveo je Čadež i istakao da je u prošloj godini zabeležen rast broja domaćih kompanija koje plasiraju robu na KiM i da je ta cifra sada oko 2.400 preduzeća.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here