Tanjug
Povezivanje umesto sukoba: Čelnici Srbije, Turske i Bosne na svečanosti

Poseta turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji označila je i početak radova na auto-putu Beograd-Sarajavo. U prisusustvu predsednika Srbije i Turske svečano je obeleženo početak radova i to tačno 10 meseci nakon što je potpisan ugovor vredan 250 miliona evra za izradu detaljne regulacije, projektovanja i izgradnje ove trase.

Za tri sata lagane vožnje stizaće se od Sarajeva do Beograda, obelodanio je predsednik Aleksandar Vučić.

Koliko je izgradnja ove saobraćajnice važna možda najbolje govore reči ministra trgovine Rasima Ljajića koji je jednom prilikom rekao da dve zemlje imaju najveću trgovinsku razmenu, a najgore puteve. Osim trgovine, veliki je protok ljudi između ove dve zemlje pa se izgradnja ove saobraćajnice čini kao logičan potez.

Auto-put između glavnih gradova Srbije i Bosne i Hercegovine gradiće se kao prsten, u dva pravca: Kuzmin – Sremska Rača (granica sa BiH) – Bijeljina i Požega – Kotroman (granica sa BiH). Deonica Sremska Rača – Kuzmin ima dužinu od oko 18 kilometara, a trasa Požega-Užice-Kotroman je dugačka oko 60 kilometara.

Ukupna vrednost deonice na teritoriji Srbije iznosiće nešto više od 1,05 milijardu evra, od čega 220 miliona evra odlazi na izgradnju trase Sremska Rača – Kuzmin, a 830 miliona evra biće utrošeno na deonicu Požega – Kotroman.

Ekonomista Mlađen Kovačević u izjavi za “Vesti” ocenjuje da je taj put od velikog značaja za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, ali će veliku korist imati i susedne zemlje poput Hrvatske.

– Zahvaljujući auto-putu brže će prelaziti ljudi, ali biće brži i transport robe. Iako će biti putarine, ipak će troškovi biti manji jer će doći do velike uštede u vremenu – ocenjuje Kovačević.

S ovim stavom slaže se i Ljubomir Madžar, koji kaže da dobra infrastruktura uvek dobro dođe, a putevi samo spajaju ljude.

– Uvek se setim Ive Andrića koji kaže da mostovi spajaju. Odnosi Srbije s Republikom Srpskom su idealni, ali sa Federacijom baš i nisu. Ovaj auto-put će sigurno delovati u pozitivnom smeru – smatra dr Madžar.

Deonica Sremska Rača – Kuzmin, dužine oko 18 kilometara, projektovana je, objašnjavaju nadležni, kao klasičan autoputni profil sa dve vozne i jednom zaustavnom trakom (za svaki smer vožnje) i srednjim razdelnim pojasom, za brzinu od 130 kilometara na sat. Projektuje se kao deo budućeg autoputnog pravca prema Bijeljini.

Početak saobraćajnice najvišeg putnog ranga predviđen je u blizini postojeće takozvane denivelisane raskrsnice Kuzmin, preko koje je ostvarena veza s državnim putem koji ide kroz naselja Kuzmin i Bosut, a sve do postojećeg graničnog prelaza kod Sremske Rače. Glavni objekat na trasi auto-puta je most preko reke Save kod Sremske Rače, čija je dužina oko 1,3 kilometra. Pored mosta, predviđena je i izgradnja novog graničnog prelaza.

Drugi pravac, deonica Požega-Užice-Kotroman (granica sa BiH), dužine oko 60 kilometara, s Koridorom 11 povezuje se u Požegi, a od Požege preko Moravskog koridora (E-761) trebalo bi da se u Pojatama poveže s Koridorom 10.

Turski zajam, srpski budžet

Vrednost ugovora je 250 miliona evra, a obuhvata pripremu planske, projektne i tehničke dokumentacije i izvođenje radova na deonici Sremska Rača-Kuzmin – ukupno 225 miliona evra – i pripremu projektne i tehničke dokumentacije za deonicu Požega-Kotroman – 25 miliona evra. Projekat će se finansirati iz zajma turske Eksim banke i budžeta Republike Srbije.

Dodikova zahvalnost

Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, zahvalio je Aleksandru Vučiću što je Srbija prihvatila da u potpunosti finansira izgradnju mosta koji spaja Srbiju i Republiku Srpsku iako je običaj da se troškovi podele.
On je izrazio uverenje da će turska građevinska firma Tašjapi, koja gradi prvu deonicu autoputa od Kuzmina do Sremske Rače “sigurno nastaviti” da gradi auto-put i kroz RS i BiH.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here