Printscreen/Youtube
Emir Suljagić

Upućivanjem “izvinjenja zbog zločina Handžar divizije tokom Drugog svetskog rata nad Jevrejima”, direktor Memorijalnog centra u Potočarima Emir Suljagić na najbrutalniji način zloupotrebio je svoj položaj i izvrnuo utvrđene istorijske činjenice.

Oglasio se Muzej žrtava genocida iz Beograda koji je izrazio zabrinutost jer je Suljagić, kažu, izostavio Srbe kao žrtve zločina zloglasne 13. SS oružane Handžar divizije.

Dan pre komemoracije u Srebrenici na skupu posvećenom kulturi sećanja, u prisustvu potpredsednika Svetskog jevrejskog kongresa Menahema Rosensafta, Suljagić je uputio sporno “izvinjenje”, navodeći da se pre 80 godina deo njegovih sunarodnika stavio u službu nemačke nacističke ideologije i naudio njegovom jevrejskom narodu.

Reagovao je Muzej žrtava genocida iz Beograda, istakavši da je Suljagić “pokušao da izvrši krivotvorenje i zloupotrebu Holokausta i genocida”.

– Upućujući izvinjenje Jevrejima zbog zločina zloglasne Handžar divizije, svesno je smetnuo sa uma istorijske činjenice. Jasno mu je da žrtve te nacističke jedinice, upamćene po monstruoznosti, brutalnosti i masovnosti zločina, čiju su većinu pripadnika činili bosansko-hercegovački muslimani, nisu isključivo bili Jevreji, već u znatno većem obimu i broju Srbi – kažu u Muzeju i ističu da dodatno zabrinjava pokušaj Suljagića da amnestira NDH za počinjeni Holokaust.

Rešeno pitanje

U Muzeju kažu da je najbrojnija jevrejska zajednica u BiH u Sarajevu sa 8.300 pripadnika bezmalo u celosti bila likvidirana 1941. i 1942. u hrvatskim logorima smrti u Jasenovcu i Đakovu, a da je već početkom 1942. hrvatski ministar unutrašnjih poslova Andrija Artuković slavodobitno saopštio da je “jevrejsko pitanje rešeno”.