pixabay.com

Državni tužilac Viktorije je u utorak, 29. avgusta, predstavila parlamentu zakon, kojim će javno izvođenje nacističkog pozdrava biti krivično delo.

Isticanje nacističke svastike već je krivično delo, ali će novi zakon, takođe, sprečiti ljude da namerno pokažu ili izvode nacistički gest ili prikazuju simbole u javnosti.

Osobe koje to urade suočiće se sa kaznom većom od 23.000 dolara ili 12 meseci zatvora.

Zabrana će uključivati širok spektar simbola i gestova koje koriste istorijska Nacistička partija i njene paravojne organizacije, kako bi osigurale kažnjavanje onih koji namerno pokušavaju da zaobiđu zabranu.

– Viktorijanci imaju nultu toleranciju za veličanje ideologije mržnje. Osobe koji koriste ove simbole i gestove za uznemiravanje, zastrašivanje i podsticanje mržnje budu i odgovorni za svoje kukavičko ponašanje – rekla je državna tužiteljka Džeklin Sajms u saopštenju.

Izuzeci će važiti ako se izvođenje ili prikazivanje nacističkog simbola ili gesta vrši u dobroj nameri u istinske akademske, umetničke, obrazovne ili naučne svrhe.

Iako zakon neće zabraniti trgovinu ili prodaju istorijskih suvenira, trgovci će morati da pokriju sve nacističke simbole ili gestove na predmetima koji su javno izloženi.

Zakon će stupiti na snagu odmah nakon usvajanja u parlamentu i dobijanja saglasnosti kralja.

Predsednik Komisije za borbu protiv klevete, Dvir Abramovič je rekao da zabrana šalje jasnu poruku da simboli podele i mržnje neće biti prihvaćeni u Viktoriji.

– Krajnji gest nehumanosti ovde nikada neće naći utočište – rekao je Abramovič.

Viktorijansko zakonodavstvo je ubrzano nakon što je grupa neonacista pojavila na mitingu u Melburnu, u martu, i izvela nacistički pozdrav na stepenicama parlamenta.

Tasmanija je, inače, u avgustu postala prva australijska jurisdikcija koja je zabranila nacistički pozdrav.

Ovlašćenja policije

Policija će moći da uputi osobu da ukloni nacistički simbol ili gest sa javnog izlaganja, kao i da ih uhapsi, i podigne optužnicu.

Takođe, će moći da traže naloge za pretres za zaplenu imovine, koja prikazuje nacistički simbol ili nacistički gest.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here