pixabay.com

Grčka je zbog epidemije zaključana od 23. marta. Rigorozne mere su nesumnjivo dale rezultate u borbi sa koronom, ali su zaustavile turističku industriju, koja grčkoj ekonomiji doprinosi sa 21 odsto.

– Grčka želi da dočeka turiste ovog leta, ali uz određene mere predostrožnosti – izjavio je ministar turizma Hari Teokaris, a srpski ambasador u Grčkoj Dušan Spasojević poručio je da će ova zemlja relaksirati mere veoma sporo, fazu po fazu.

On je podsetio da je u Grčkoj od koronavirusa zaraženo 2.576 osoba, a da je preminulo 139. Prosečna starost je 74 godine i preko 90 odsto umrlih je ili imalo neku hroničnu bolest ili su bili ljudi stariji od 70 godina.

– Kako će izgledati turistička sezona možda je najbolje doneti zaključak na osnovu onih mera koje su preduzete i saopštene pre 24 sata od strane grčkog premijera koje govore da će se veoma oprezno u narednih mesec do dva i postepeno popuštati ova najstroža zabrana kretanja koja je ovde uvedena 23. marta – rekao je Spasojević.

Na pitanje ko će moći da uđe u zemlju i pod kojim uslovima, Spasojević je rekao da za sada zvanično još nema govora o otvaranju granica.

– Na primer, restrikcije kretanja prevozom van mesta prebivališta ostaju na snazi još najmanje dve nedelje, zabranjeni će biti odlasci na sva ostrva najverovatnije do 1. juna, a ona su srž grčkog turizma. Škole će eventualno biti otvorene od 1. juna, srednje škole od 18. maja, niko još ne govori o univerzitetima. Tek od 1. juna biće otvoreni restorani i kafići, i to samo oni koji imaju bašte. Hoteli će biti otvoreni samo oni koji rade cele godine, o onim sezonskim se još ne razgovara – objasnio je ambasador.

Naveo je i da će biti obavezno nošenje maski van kuće, kao i da će od 4. maja biti ukinuta dvadesetčetvoročasovna zabrana kretanja, ali će svi oni koji budu morali da izlaze biti samo oni koji moraju da odlaze na posao.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here