pixabay.com
Foto: Ilustracija

Država je već nameravala da pospeši kupovinu eko-vozila, ali su trenutne vremenske prilike i povećano zagađenje vazduha ubrzali donošenje odluka pa će, najverovatnije već od juna, stupiti na snagu zabrana uvoza vozila sa „evro 3“ motorom, potvrđeno je za „Večernje novosti“ iz više izvora.

– Iako je ranije planirano da se zabrani uvoz vozila sa standardom motora „evro 3“ krajem godine, ministar ekologije Goran Trivan je najavio da će se to desiti možda već u junu – kaže za „Novosti“ predsednik Srpske asocijacije uvoznika novih automobila i delova Miloš Petrović.

– Mi smo, kao udruženje, pre više od tri godine upozoravali da ćemo doći u ovakvu situaciju i predlagali niz mera – dodaje on.

Petrović kaže da su automobili u gradovima ipak najveći zagađivači, pogotovo u takozvanim špicevima.

– Najgore je ljudima nešto braniti. Prvo im se dozvoli uvoz takvih automobila, a posle neće moći da ih voze. Jer, šta ćemo sa automobilima koji su do sada uvezeni, a koji neće moći da prođu tehničke preglede od maja naredne godine kada će, ako ne i ranije, veća emisija štetnih gasova iz auspuha biti eliminišući faktor – kaže on.

– Činjenica je da ne možemo svi da kupimo nove automobile. Niko nije protiv uvoza polovnih i kupovine takvih vozila. Samo tražimo da budu tehnički ispravni, da imaju katalizatore, druge uređaje i da se zabrani uvoz prastarih vozila – napominje Petrović.

Država je najavila i subvencije za kupovinu novih ekoloških vozila.

– Taksistima je već omogućeno da uz subvenciju od 8.000 evra kupe novo vozilo. Uslov je da ima „evro 6“ motor ili da bude električno, odnosno hibridno. Bili smo u Ministarstvu finansija na razgovorima, kao uvoznici, i tu je sve jasno. Taksisti treba da daju 15 odsto vrednosti vozila odmah, država subvenciju, a ostalo može na kredit, lizing – objašnjava on.

Na pitanje očekuje li se neka subvencija i za građane, Petrović kaže:

– Sve zavisi od novca koji država može da izdvoji za ove namene. To je svakako isplativo ulaganje. Ima tu raznih načina da se pomogne nabavka eko-vozila, ne samo kroz direktne subvencije. I sa tim predlozima smo više puta upoznavali nadležne.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime