Pixabay.com

Inspekcija hrvatskog Ministarstva zdravlja donela je rešenje o privremenoj zabrani presađivanja bubrega živih donora koji nisu u srodstvu sa obolelom osobom, zbog sumnje da se radi o trgovini organima, a kao primeri navode se jedan Pančevac i jedan stanovnik Kosova.

Rešenje je doneto nakon što su otkrivene povrede Kodeksa medicinske etike i deontologije u obradi dva transplantacijska para u KBC-u Zagreb iz 2019. godine, a predmet je prosledila Hrvatskoj lekarskoj komori i Državnom tužilaštvu, prenela je regionalna televizija UNA.

Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu je ovoj televiziji prošle sedmice potvrdilo da od 2021. sprovodi istragu o dva para transplantacija bubrega s nesrodnih živih donora.

Izvori bliski Ministarstvu za televiziju Una tvrde da je Hrvatska lekarska komora promptno reagovala na nalaz Ministarstva i ocenila da je transplantacijski tim Zavoda odgovoran za etičke propuste u oba slučaja, objavila je UNA, prenosi zagrebački Jutarnji list.

Taj je nalaz HLK navodno bolnici poslao u februaru ove godine, ali iz Komore to ne žele da potvrde, već samo šturo kažu da “na osnovu zakonskih propisa i opštih akata, Hrvatska lekarska komora postupa po svim primljenim prijavama da sarađuje sa ostalim nadležnim institucijama, u skladu sa ovlašćenjima”.

Obe transplantacije obavljene su u Zavodu za nefrologiju, arterijsku hipertenziju, dijalizu i transplantaciju najveće hrvatske bolnice, čiji je načelnik akademik dr. Bojan Jelaković.

Ovo je, inače, prvi put da se Hrvatskoj sumnja u trgovinu organima u svrhu lečenja, piše UNA.

Iz dokumentacije koja je u posedu ove televizije vidljivo je da je prvi par prethodno odbijen u KB Merkur, o čemu je Ministarstvo zdravstva na vreme obavestilo transplantacijski tim u KBC-u Zagreb. Primalac organa je mladi muškarac iz Hrvatske, ali njegov socijalni status nije naveden, niti je evaluiran odnos s donatorom koji je mlađi muškarac iz Pančeva, vozač kamiona, dakle osoba niskog socijalnog statusa.

To je, dodaje se, za ovaj slučaj relevantno s obzirom na zakonsku proceduru koja je sastavljena tako da se smanji rizik od trgovine organima i zloupotrebe davalaca koji su socijalno ugroženi.

U psihološkom nalazu donora zapisano je tek da je sposoban da shvati postupak i da daje pristanak.

U drugom slučaju radi se o osobama s Kosova, pri čemu je primalac organa navodno državljanin Hrvatske. Svedoci tvrde da je hrvatska adresa primaoca ostala neupisana, kao i podaci o socioekonomskom statusu. Pacijent je u KBC Zagreb primljen preko hitne službe, ali je odmah izazvao pažnju, rekavši da je transplantacija dogovorena za sedam dana.

Njegov donor je, međutim, nekvalifikovani radnik s Kosova, pekar sa šestoro dece, koji vrlo slabo govori hrvatski jezik, pa je pri pregledima koristio pomoć prevodioca, primaoca bubrega. On je navodno bio smešten u hotelu Rebro, navodi UNA.

Psihijatar je u obradi bio potpuno fokusiran na psihomotorne sposobnosti pacijenta te je na kraju zapisao da je reč o osobi čije su intelektualne sposobnosti na granici slabijeg proseka. Nakon površnog pregleda zaključuje da nema kontraindikacija da pacijent bude donor organa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here