Tanjug/AP

Iranski vrhovni verski lider, ajatolah Ali Hamenei, zabranio je uvoz vakcina protiv koronavirusom iz Velike Britanije i Amerike.

– Zabranjuje se uvoz britanskih i američkih vakcina. Da su Amerikanci uspeli da proizvedu vakcinu ne bi bilo te sramne situacije s koronavirusom – rekao je on u TV obraćanju.
Slično je i sa Britanijom, dodaje ajatolah.

– Nemamo poverenja u njih – rekao je Hamenei, ističući da i na Francusku gleda bez optimizma.

Ako u drugim zemljama bude vakcine u koju se može imati poverenja, neće biti problema s njenom nabavkom, zaključio je ajatolah.

Iran trenutno radi na sopstvenoj vakcini protiv virusa korona. Očekuje se da prva iranska vakcina bude gotova na proleće, a da do leta budu proizvedene još dve.

Testiranje prve vakcine „Kovo-Iran“ na dobrovoljcima je već počelo.

Kada je reč o nabavci vakcina iz inostranstva, u Teheranu su ranije saopštili da će imati u vidu ruske vakcine, kao i da imaju nameru da nabave i kinesku vakcinu.

Podsetimo, iranski predsednik Hasan Rohani proglasio je sredinom novembra opštu mobilizaciju nacije i vlade za suočavanje sa trećim talasom virusa korona, nakon što su zdravstvene vlasti objavile rekordan broj novih slučajeva zaraze u ovoj najteže pogođenoj zemlji na Bliskom istoku.

Broj obolelih u Iranu je premašio milion ljudi.

Iran je na udaru američkih sankcija, a u oktobru prošle godine američki mediji su obelodanili da je Vašington uveo sankcije iranskom finansijskom sektoru „uprkos evropskim saveznicima koji su upozorili da taj korak može da ima katastrofalne humanitarne posledice“ za Iran koji je već pretrpeo veliku štetu zbog pandemije virusa korona i valutne krize.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here