EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Australijska država Viktorija će od sledeće godine zabraniti ugrađivanje priključaka za gas u novim kućama i stanovima, saopštila je vlada Danijela Endrjuza.

Kako je navedeno, od 1. januara 2024. godine, biće izdavane dozvole samo za nove stambene jedinice, uključujući javne i socijalne stanove, koje će biti povezivane samo na električnu mrežu.

Sve nove javne zgrade, kao što su škole, bolnice, policijske stanice i zgrade u vlasništvu vlade, koje tek treba da dođu u fazu projektovanja, takođe moraju biti u potpunosti opremljene samo priključcima za struju i ova uredba stupa na snagu bez odlaganja.

Ova politika vlade Viktorije uvedena je u cilju postizanja zacrtanog cilja da ova država dostigne nultu emisiju štetnih gasova do 2045. godine.

Ministarka energetike i resursa Lili D’Ambrozio rekla je i da će izgradnja kuća koje imaju samo napajanje strujom koštati manje od onih koje imaju i priključke na gas. Takođe, dodala je da će korišćenje isključivo električne energije doprineti da grejanje doma i kuvanje postanu pristupačniji i jeftiniji za domaćinstva.

– Računi za gas su takvi da teraju suze na oči. Prelazak na snabdevanje samo strujom uštedeće vlasnicima novih kuća i stanova po 1.000 dolara godišnje na računima za energiju, a ako imaju solarne panele, moći će da uštede i do 2.200 dolara – istakla je D’Ambrozio.

Vlada je saopštila da Viktorija od svih australijskih jurisdikcija najviše koristi gas u stanovima, sa oko 80 odsto domova koji su opremljeni gasnim instalacijama.

Rečeno je i da je gasni sektor doprineo emisijama ove države sa 17 odsto i da je prelazak na električnu energiju bio ključni element za postizanje ciljeva da Viktorija smanji emisije za 75 do 80 odsto do 2035. i da dostigne nultu neto emisiju do 2045. godine.

Ministarka D’Ambrozio je rekla da će vlada ponuditi prelazni paket od milion dolara građevinskoj industriji za obuku, kako bi ubuduće svi građevinci mogli da podižu stambene objekte sa sedam zvezdica za energetsku efikasnost kuća i stanova.

Iz građevinske industrije kažu da će biti potrebno više edukacije i za građevinare i za kupce. Inače, Udruženje građevinskih majstora podržalo je najavu vlade, navodeći da je to „korak ka čistijoj i održivijoj industriji“.

Međutim, predstavnik opozicije za pitanja državnog trezora Bred Rouzvel optužio je vladu za pogrešnu politiku.

– Odluka koju su objavili Lili D’ambrozio i Danijel Endrjuz je ishitrena i nepromišljena i uticaće na živote svih građana Viktorije – rekao je Rozvel, dodajući da će zabrana gasa dovesti do toga da stanovnici Viktorije plaćaju više cene struje.

Ali Savet za energetsku efikasnost, koji se zalaže za energetski efikasne prakse i vladine politike, rekao je da to nije slučaj. Izvršni direktor Saveta Luk Menzel smatra da je ova najava dobra za porodice koje se suočavaju s teškoćama da plate i visoke račune za energiju i velike rate stambenih kredita.

– Prelazak na potpuno električnu energiju znači zdravije domove, niže račune i veliki korak ka zajednici koja će imati nultu neto emisiju – rekao je Menzel.

Podrška ekoloških grupa

Ministarstvo infrastrukture Viktorije je 2021. godine objavilo izveštaj u kom preporučuje državnoj vladi da smanji upotrebu gasa, ukloni prepreke ka razvoju domova opremljenih isključivo električnom energijom i preispita svu upotrebu prirodnog gasa u vladinim ustanovama i operacijama.

Organizacija Savet za klimu istakla je da je najava vlade od ključnog značaja.

– Gas je nevidljiva šteta u našim domovima, školama i na radnim mestima. Opasnosti koje predstavlja, posebno po našu decu i domaćinstva, ne mogu se u potpunosti otkloniti, čak ni boljom ventilacijom – rekla je savetnica Saveta za klimu Kejt Čarlsvort.

Pobeda za zdravlje

Zdravstveni lobisti kažu da je zabrana gasa u dmovima „pobeda za zdravlje“.

– Dobro je poznato da zagađenje vazduha iz gasnih uređaja izaziva i pogoršava astmu i druge bolesti. Veća je verovatnoća da će dete koje živi u kući sa plinskim šporetom razviti astmu, kao i u slučaju dece koja žive u kućama gde postoji duvanski dim. Plinski uređaji mogu čak izazvati smrt od trovanja ugljen-monoksidom – rekao je Hari Dženens, koordinator organizacije Healthy Futures, koja okiuplja 150 zdravstvenih radnika i 30 zdravstvenih organizacija u Viktoriji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here